Szervátiusz Tibor Tüzes trónon szobra július 4-én állandó helyéről rövid időre átkerül a Műcsarnokba, ahol a „Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor / Két szobrász, két nemzedék” című, 2016. július 27 – október 16. között nyitva tartó kiállításon látható majd.

061.hu

A tárlat két szobrászművész – apa és fia – életművének retrospektív bemutatására vállalkozik. A Műcsarnok reprezentatív szoborcsarnokában, valamint a kétoldalról kapcsolódó termekben közel százharminc alkotás foglalja össze a kolozsvári születésű Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor életművét. 

Átszállítják a "Dózsa szobrot" a Műcsarnokba - Szervátiusz Tibor Tüzes trónon című szobra "Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor / Két szobrász, két nemzedék” című kiállításon látható Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

A „Dózsa szobor” néven ismert, Erdélyben készült, több mint 3 méter magas, egy méter széles, 630 kg súlyú vörösréz, vas- és faalkotás, Szervátiusz Tibor egyik főműve egy kiállítás kapcsán került a Nemzeti Galériába. A Galériát eddig csak egyszer hagyta el 2009-ben, amikor a MODEM Messiások című tárlatán állították ki.

Vezető kép: Horváth Péter Gyula