Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Ma van a magyar dráma napja, amelyet a színházak országszerte és a határon túl is előadásokkal, díjátadókkal és más különleges programokkal ünnepelnek.

MTI

A magyar dráma napját – Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-ei ősbemutatójára emlékezve – 1984 óta rendezik meg ezen a napon, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire és új művek születését ösztönözzék. A Bajor Gizi Színészmúzeumban díjátadóval ünnepelnek: szerda délután adják át a Szép Ernő-díjakat, amelynek életműdíját Esterházy Péternek ítélték oda. A magyar dráma napján adja át a Színházi Kritikusok Céhe az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját tizenöt kategóriában. Az életműdíjat az idén Székely Gábor rendező veheti át.

A Budapest Bábszínházban tartott gálaesten adják át idén a Színházi Dramaturgok Céhének elismerését is, amelyet 1998 óta az évad legjobb magyar drámájának ítélnek oda. A díjat Esterházy Péter Mercedes Benz című műve nyerte el, és Esterházy Gitta, a júliusban elhunyt író özvegye veszi át szerda este. A történelmi revüt a magyar dráma napja alkalmából műsorra tűzi a Vígszínház: vasárnap felolvasószínházi formában játsszák a Pesti Színházban. A Terminal Workhouse és az Átrium Film-Színház szerdán közös ősbemutatót tart. A Bábelna – Keleti nyitás című kulturális ajándékkosár Tasnádi István színdarabja alapján készült.

A magyar dráma napja alkalmából a hétvégéig számos programot szerveznek a színházak. A Nemzeti Színház szombati nyílt napján felolvasószínházi bemutatót tartanak: Kiss Csaba Főnyeremény című darabját a szerző rendezi. Este a Csongor és Tünde ingyenes előadása szerepel a programban, a produkciót látássérültek számára is élvezhető módon, narrálással mutatják be. A Tóth Ilonka című előadás közelgő bemutatójához kapcsolódva a darab írójával, Szilágyi Andorral és az előadás alkotóival találkozhat a közönség. A kolozsvári, a marosvásárhelyi és a csíkszeredai színház is megünnepli Erdélyben a magyar dráma napját szerdán. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a tíz éve elhunyt Sütő András íróra emlékezik. Este felolvasószínházi előadáson mutatják be Sütő András A szúzai menyegző című drámáját, Sebestyén Aba rendezésében.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház egyéjszakás drámaírói műhelyt tart szerdán, és az éjszaka született írásokat másnap délután felolvassák a színház színészei. A csíkszeredai Csíki Játékszín pedig a Szemenszedett igazság című bűnügyi komédiát játssza Parászka Miklós rendezésében. A magyar dráma napja köré szervezett, ezen a héten zajló székelyudvarhelyi 8. dráMA kortárs színházi találkozón szerdán Székely Csabának a Bányavakság című művét mutatja be a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely és az Andrei Muresanu Színház.

Fotó: PIM 

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •