A debreceni Modem Modern és Kortárs Képzőművészeti központban Béke veled! címmel szombaton nyíló kiállításon a művésznek kétszáz, az elmúlt harminc évben készült alkotása lesz látható május 14-ig-

MTI, nullahategy.hu

Gulyás Gábor, a kiállítás kurátora csütörtökön, a készülő kiállítás sajtóbejárásán elmondta: a tárlat egyfajta retrospektív válogatás, amely drMáriás képzőművészetét, zenei és irodalmi munkásságát mutatja be. A magyar közélet jelentős figurái jelennek meg a képeken, akik a hírekben szerepelnek – magyarázta Gulyás, rámutatva a Gauguin stíluában készült Horty Miklóst, Nagy Imrét, Biszku Bélát, Rákosi Mátyást, Kádár Jánost ábrázoló parafrázisokra.

Mindenki békét akar. „Béke veled!” – nemcsak a keresztények, de a muzulmán hívők is így üdvözlik a hozzájuk közel állókat. A zsidó vallás gyakorlói szintén a béke (Shalom) szóval köszönnek egymásnak. Már a régi görögöknek, s aztán a rómaiaknak is ez volt a legfontosabb. A felvilágosodás idején az „örök béke” lehetőségéről álmodoztak – hogy aztán háborúzzanak érte. A modern nyugati történelemben már minden nagy hadvezér békepártiként nyilatkozott meg: erkölcsös katonaként, aki csak kényszerűségből vállalja a harcot, a szép új (vagy régi) világ, az áhított béke miatt. A kommunista frazeológia össze is kötötte a két szót: így született meg a békeharc.
A civakodásokkal terhelt, mai magyar közéletnek szintén ez az első számú, vágyott ideája, ami most Debrecenben beteljesül. drMáriás kiállítása végre elhozza a békét. A képek között andalogva sorban találkozhatunk a modernizmus történelmének majd’ minden olyan emblematikus alakjával, aki a maga korában a legnagyobb békeharcos volt. Tanúi lehetünk a politika és a művészet heroikus küzdelmeinek, hogy aztán mi magunk is elköszönhessünk a XX. és XXI. század hőseitől, mi magunk is örök békét kívánhassunk nekik.
drMáriás eddigi legnagyobb kiállításán megjelenik a dicső múlt és a fényes jövő – a képzőművészet, az irodalom és a zene perspektívájában. Fantasztikus műveket látunk, melyekben a mennyei derű, a szív és a lélek belső békéje kísért. A világbéke ígérete. A Modem most nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy drMáriás retrospektív tárlatával beváltja ezt az ígéretet – olvasható a kiállítás ajánlójában.

drMáriás a sajtóbejáráson arról beszélt, hogy hiánypótló jelleggel készíti képeit, ugyanis Kelet-Európában nincs olyan gazdag kortárs művészeti megjelenés, mint Nyugat-Európában. “Modern művészeti barkácsmúzeum kelet-európai szellemvasúttal kiegészítve” – jellemezte a tárlatot. Gulyás Gábor utalt a 20. századi politikát jellemző messianizmusra. A debreceni kiállítás látogatóit rögtön ezen időszak hamis prófétáit, Marxot és Engelst ábrázoló festmények fogadják.

Szíjjártó Péter párbajra várja André Goodfriendet Egon Schiele műtermében (forrás: valasz.hu)

Akik pedig a közelmúlt vagy napjaink közéleti szereplőire kíváncsiak drMáriás ábrázolásában, elidőzhetnek Horn Gyula, Göncz Árpád, Botka László, Andy Vajna, L. Simon László, Fekete György, Simicska Lajos, Habony Árpád portréi előtt, de találkozhatnak közjogi méltóságainkkal is: Kövér Lászlóval, Áder Jánossal és Orbán Viktor öt portréjával – vezetett végig a tárlaton drMáriás.

Elmondta, hogy az öt Orbán-portré mellett egy sarokban kapott helyet a Gyurcsány Ferencet görög ruhás “legkedvesebb migránsként” ábrázoló portréja. “Amíg ő van, nem győz a baloldal, így az egyik legnagyobb támogatója Orbán Viktornak” – magyarázta a művész, hogyan került egy falra a volt és a jelenlegi miniszterelnök a debreceni Modemben. A külföldieket ábrázoló teremben Donald Trump már magasabban helyezkedik el mint Barack Obama vagy Hillary Clinton, de Trumpnál is magasabbra emelkedik Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor.

Andy Vajna a mélyszegénység mielőbbi felszámolásáért fohászkodik Semjén Zsolt műtermében (forrás: 444)

drMáriás a kortárs magyar kultúra meghatározó alakja, aki a képzőművészet, a zene, a szépirodalom és a műkritika terén az elmúlt három évtizedben egyaránt jelentős teljesítményt hozott létre. Az egykori Jugoszláviában, Újvidéken született 1966-ban Máriás Béla néven, első önálló kiállítását is ott rendezte 1987-ben. 1986-1991 között a Belgrádi Művészeti Egyetemen végzett tanulmányokat. 1986-ban megalapította a Tudósok zenekart, a magyar underground azóta is működő, legendás együttesét. A délszláv háború elől menekülve költözött Magyarországra, 1991 óta Budapesten él.

Soros György illegitim kitiltásokkal gáncsolja a magyar demokratikus diktatúra szárba szökkenését (forrás: 444.hu)

“Különböző korszakaiban drMáriás más-más formában, de végső soron mindig ugyanazt festi: az időről időre darabjaira hulló, esetenként rosszul összerakott világot. Azt, ami nem stimmel, ami nem illeszkedik, ami megkeseríti az életünket. Azt, aminek nem kellene feltétlenül így lennie. Ami a mi felelősségünk” – olvasható a Modem összeállításában.

Az elmúlt három évtizedben drMáriás képzőművészeti munkáival számos kiállításon találkozhattak a látogatók: többek között Budapesten, Mariborban, Belgrádban, New Yorkban, Bécsben, Moszkvában, Berlinben, Brüsszelben, Londonban és legutóbb Pécsen. drMáriás eddigi legnagyobb hazai kiállítását szombaton délután nyitják meg a debreceni Modemben. A kiállítást megnyitja Szombati Bálint képzőművész, író, műkritikus, köszöntőt mond Kósa Lajos országgyűlési képviselő, a Fidesz-frakció vezetője és Gulyás Gábor kurátor. A megnyitó után fellép a Tudósok zenekar

Vezető fotó: 24.hu