Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A pophoz nem kell sok minden, szükség van áramvételezési lehetőségre, hangszerekre, azokat megszólaltatókra, de van, amikor nem kell hozzá más, csak dalok.  Majdnem mindegy hogy kicsoda Ed Sheeran, oly’ annyira, hogy a tavaly bemutatott új Bridget Jones-filmben, ahol önmagát alakítja, fel sem ismerik a szingli negyvnes csajok, szóval, itt a dalokon van a hangsúly, aminek a hozzávalói: 1 darab gitár, 1 hang is, ami történetesen Ed Sheeran-é hívnak. Ja, és ép jelent meg új albuma Divine címmel.

PZL – 061.hu

Az albumot már a megjelenésének a napján, március 3-án 68.7 millió alkalommal játszották le Spotify-on, ami rekord a pop történetében, csak a Shape of You című dalt pedig 12 milliószor hallgatták azon a bizonyos pénteken. De az iTunes számok is impozánsak: a lemez 98 országban debütált az első helyen, köztük Magyarországon is. Ilyenkor szokták azt kérdezni, hogy mégis, mi a titok? Hogy lehet, hogy a jóképűnek egyáltalán nem nevezhető Sheeran egy szál gitárral kiáll a Wembley színpadára úgy 80.000 ember elé, és két óráig szórakoztatja őket. Nos, Sheeran valójában olyan lemezeket ír, amik különböző események, ünnepek zenés katalógusa. Ballagásra, eljegyzésre, névadó ünnepségre, karácsonyra, szülinapra, mindenre van egy-egy szívfacsaró melódia.

Nem a pózokon, van a hangsúly, hanem az egyszerű vonalvezetésű dalokon, amik úgy működnek, mint a városi népdalok. Legyen a zene mindenkié. Sheeran megcsinálta, nem kellett hozzá Kodály-módszer, és megénekeltette az íreket, skótokat, angolokat és az amerikaiakat is. Biztosak lehetünk benne, hogy az elkövetkező egy évben az összes dal felkerül valamilyen soundtrackre, mert valójában a Valentin-napra és karácsonyra megjelenő filmek albumain szólnak igazán jól, de persze gyászszertartásokon is nélkülözhetetlen kiadvány, például a művész a nagymamája elvesztésekor érzett bánatában írta a Supermarket Flowers című dalt.

A lemezbe nehéz lenne belekötni, egyszerű harmóniák, alulhangszerelt szerzemények, minimális effektekkel, leheletfinoman felkent színekkel, minimális szerepjátékokkal… Némi ír folk, hiphop, neofolk, és minden, amit Tracy Chapman már megcsinált 1988-as albumán. A Divine tele van slágerekkel (Eraser, Shape Of You, Dive, stb.), tényleg korrekt ünnepi összeállítás. Sheeran szereti a jeleket, használta már az X-et a korábbi lemezén, mint grafikai motívumot, most a két pont közé húzott divide jelet dobta fel, pedig legjobban a szív logó áll neki.

Ed Sheeran
Divine
Warner
12 szám 46 perc


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •