Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Ahogyan a Ferenciek tere az „ötker” legforgalmasabb csomópontjaként újra közösségi térként létezik, egyre több vendéglátóipari egység szerencsés változáson esik át. Az Apostolok Étterem is átalakult, szinte kinyílt a világ felé. Az „Étterem Hét” programsorozat keretében jutottunk el a belváros emblematikus vendéglőjébe.

HERPAI ANDRÁS- Nullahategy

Az Apostolok Étterem kinyílt a világ felé, és a hangzatos megfogalmazás mögött tényleges tartalom és érték rejlik. Már az első világháborút megelőzően a Kígyó utca elejének látványát inkább a Párisi udvar csillogó kapuja töltötte be, az éttermet legfeljebb csak cégére segítette a vendégek becsalogatásában. Még a 80-as években is, betérőt a kissé sötét és misztikus hangulat fogadta, amolyan szerzetesi félhomályban. Mára azonban mindez megváltozott. A főhomlokzat teljes áttörésével, a látogatót üvegfalak fogadják, amelyek betekintést engednek a vendéglő mindennapi sürgés-forgásába. A főbejárat is a középtengelyre került, amit kiülős terasz ölel körül.

budapest-v-kerulet-apostolok-sorozo-_2

Az átalakításban a „hagyomány és innováció” elvét követték, ennek fényében keveredik a klasszikus és antiklasszikus hatás, mint a ravennai mozaikok stílusdualizmusában. A gótikára emlékeztető eredeti boltozat és a fa lambéria maradt, alapvetően a megvilágítás őrzi a korábbi félhomályt, amelybe szinte éles kardként ível be a Kígyó utca napsütötte sávja, amitől vidám és lelkes lesz az ember.

IMG_5920_ps

A felújítás azonban nem marad meg ezen a szolid szinten és minden képzeletet felülmúlva láthatóvá válik a nyersbeton és a vakolatlan téglafal. Az elgondolás nem éppen új, erre akár érdekes párhuzam lehetne a Katona József Színház fogadótere, mégis nehezen barátkozik vele a vendég. Mert nem érthető a kapcsolat az új és a régi elemek között, nincs kellően interpretálva. Főleg a hátsó traktusban, ahol az aradi tizenhárom vértanút bemutató faliképek mellett minden funkciót nélkülözve függnek a romkocsmákból ismert Copperplate betűtípusban pompázó menüsor tablói. Éles az ellentét a bejárat fényáradata és a belső terek zegzugos félhomálya között, az ételek élvezetében azonban ‒ ahogy a nagykönyvben meg van írva ‒ segített a kevesebb fény.

apostolok

Az „Étterem Hét” akció háromfogásos menüt kínál előkelő éttermekben, így azok is tudják élvezni a luxust, akik alapból ezt nem tehetnék meg. Tekintve, hogy a programhoz csatlakozó éttermekben egy főétel többe kerülne, mint amit ez a menü kínál, így tudtunk mi is eljutni az Apostolokba.

A frissen nyomtatott étlapon az akciós menüsort olvashattuk, az itallapon szinte minden szerepelt: A sör-pálinka-ásványvíz belvárosi áron, a bor-aperitive-liqueur korrekt áron szerepelt. A menüben az előételből, a főételből és a desszertből is három féle volt választható, a tételeket az akciótól függetlenül elkészítik, ami azért izgalmas, mert valóban az étterem megszokott ételeiről kaphatunk benyomásokat.

Előétel: Erdei gombakrémleves fenyőmag olaj cseppekkel

Egy könnyű levesnek sok, a krémlevesnek még elég. A menübe belefért és elég nagy adagnak bizonyult. A fenyőmag olaj nem volt érezhető a leves alapvető sós íze miatt, sőt, még az erdei „vad” íz is eltűnt a sok só mögött. Karaktere és a megfelelő hőmérséklet viszont megágyazott a főételnek.

Főétel: Mustáros zsiványpecsenye házi lángoson pirított vargányával

Első benyomás a csodálaté, még akkor is, ha nem igazán értettük a „zsiványság” sui generis lényegét. Féltünk, hogy a lángos köretként tálalva sok lesz, és elveszi a figyelmünket a pecsenyéről. Szerencsére nem így történt. A pecsenye a sok vargányával és megfelelő szafttal betöltötte a főétel egészét, a lángos ténylegesen köretként tudott működni. A vargánya adta az első benyomást, előkelő és megnyerő illatával, amit a sült csak kiegészített. Finom összhatás, meglepő szép élménnyé értek össze az ízek.

Desszert: Madártej pisztáciás felhőkorona alatt – Solmói revolution

A várva várt desszert kissé felemásra sikerült, mivel a hideg tej valószínű nem főzött alapból készült. A kissé pudingos hatást a pisztáciás felhő ellenpontozta, erőteljes ízével feljavította az első csalódást. Záróakkordként kénytelenek voltunk megkóstolni a Somlói revolutiont (Az ország tortája 2014-ben), ami tulajdonképpen egy somlói ízű torta, ízes-krémes-vidám  mousse-os ízorgiává  tuningolva.

A három fogás kíváncsivá tett minket, hogy mire lehet még számítani az Apostolokban, ahol a világos első tér és a belső terek kolostori félhomálya érdekes vibrálást eredményezett. Szívesen töltenénk több időt itt, amiben az Étterem Hét segíthet, hogy akár hó végén is betérhessünk egy háromfogásos menüre.

Vezető kép: apostoloketterem.hu


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •