Máris teltházasnak tekinthető a 27. Sziget fesztivál szerdai nyitónapja, amikor Ed Sheeran lesz a fő fellépő. A szervezők tájékoztatása szerint az utolsó, augusztus 13-i napra, amikor a Foo Fighters és a Twenty One Pilots is színpadra lép, szintén valószínű a telt ház. Zajszint rendben.

061.hu

Idén hatvankét országból érkeznek fellépők, mintegy ezer program lesz a fesztiválon. Koncertet ad még a nagyszínpadon mások mellett a National, Macklemore, a Franz Ferdinand, Richard Ashcroft, Martin Garrix, a Florence + The Machine és Johnny Marr. A második legnagyobb helyszínen, az A38 sátorban lép fel például Frank Turner, a Razorlight, a CHVRCHES, Xavier Rudd, James Blake, Richie Hawtin, a Broken Social Scene és a Metrik. A Petőfi Rádió – Telekom VOLT Színpad a hazai élmezőny mellett külföldi fellépőket is kínál. (Mindent az idei Szigetről ITT.)

Kádár Tamás, a Sziget főszervezőjének további tájékoztatása szerint a hétfő éjjel hangpróba keretében a Duna mindkét oldalán megmért zajszint határértéken belüli, az előírásoknak megfelelő (a szabályozás szerint este 11 óráig 65, utána 55 decibel a megengedett hangerő). Mint mondta, a hangpróba alatt négy helyszínen végeztek méréseket, és minden érték a határértéken belül volt. A teszt alatt a Sziget hat-hét helyszínét is megszólaltatták egyszerre.

A fesztivál ideje alatt folyamatosan öt telepített mérőállomás méri majd a zajszintet. Ha lakossági panasz érkezik valahonnan, akkor ott is mérnek majd, továbbá, ha fesztivál közben esetleg azt tapasztalják, hogy a határértéken felüli a zajszint, akkor azon tudnak állítani – mondta el Kádár Tamás. A fesztivál szerdán kezdődik, de mintegy tízezer ember van már a Szigeten.

Fotó: Horváth Péter Gyula