Elözönlötték az érdeklődők Crailsheim baden-württembergi város evangélikus templomát, miután művészettörténészek azt gyanítják, hogy a főoltár hátoldalán látható, de a látogatók szeme elől többnyire rejtve maradó táblakép egy darabját Albrecht Dürer, a német reneszánsz legnagyobb mestere festette.

MTI

A crailsheimi János-templomban hétfőn összecsukták a többnyire széttárva bemutatott későgótikus szárnyasoltárt, hogy a feltűnően nagy számban érkező látogatók megnézhessék a Dürernek tulajdonított oltárfestményt.

Szakértők szerint az 1490 körül keletkezett szárnyasoltár Dürer tanítója, Michael Wolgemut (más írásmód szerint: Wohlgemuth) festő és fametszőmester műhelyéből származik, az egyik táblakép pedig, amelyen egy hóhér látható Keresztelő János levágott fejével a kezében, igen nagy hasonlóságot mutat az 550 éve született Albrecht Dürer más műveivel. A szárnyasoltár összehajtogatva marad a következő két-három hónapra, amíg el nem apad a látogatók áradata – közölte hétfőn a templom esperese, Friederike Wagner. Az újonnan felfedezett Dürer-festményt a közeljövőben tüzetes vizsgálat alá veszik az alkotó szűkebb hazájának, Bajorországnak a vezető Dürer-szakértői.

A nürnbergi születésű Dürer volt az első a német festők közül, aki vallásos hitét összeegyeztette az olasz reneszánsz formanyelvével, tanulmányozta a perspektívát és a szépség szabályait, ugyanakkor kerülte az olasz minták idealizmusát.

Vezető kép: Südwest Presse/Bernd Weissbrod