Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Az átalakult, felgyorsult, technológiával áthatott világban az újra felfedezett és központi szerepet kapó otthont állítja fókuszba az idei Design Hét Budapest rendezvénysorozat, amely szeptember 25. és október 4. között számos helyszínen és több száz programmal várja a formatervezés, az innováció, a kortárs tárgy- és vizuális kultúra iránt fogékony közönséget Budapesten.

MTI

A rendezvénysorozat csütörtökön este az Iparművészeti Múzeumban megnyíló Home Sweet Home című kiállítással veszi kezdetét, de a kiállítótér helyet ad a Magyar Formatervezési Díjhoz és a Design Management Díjhoz kapcsolódó tárlatnak, valamint az idei spanyol díszvendégség programjai sorában kiemelkedő szerepet játszó Kollektív képzelet – Ibero-amerikai Designbiennále (BID14) című utazó kiállításnak is – hangzott el a program csütörtöki megnyitóján Budapesten.

A Design Hét Budapest egy olyan branddé vált az elmúlt csaknem másfél évtized alatt, amely egyesíti a képzőhelyek, a magyar start-upkultúrára, és a hazai innováció hagyományait – fogalmazott Bendzsel Miklós, a Magyar Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Formatervezési Tanács elnöke. A rendezvény 12 éves története alatt még soha nem volt ennyire termékeny és “piacérett” a bemutató választéka – emelte ki, utalva ezzel a formatervezési díjpályázatra beérkezett több mint 300 nevezésre, valamint a Design Management Díjra érkezett csaknem 100 jelölésre.

Az egész rendezvény központi témájának idén azért az “otthont” választották a szervezők, hogy a nagyközönség számára is bemutassák: a design nem egy elvont dolog, hanem a mindennapok része – fogalmazott Osvárt Judit, a Design Hét Budapest projektvezetője. Az elsősorban a magyar tervezők munkáiból válogató Home Sweet Home kiállítás azt vizsgálja, hogy az utóbbi évek gondolkodásmódját világszerte meghatározó olyan fogalmak, mint a globalizáció, a technológiai forradalom, a környezetvédelem vagy a közösségi gazdaság hogyan öltenek testet tárgyakban és azok hogyan “szivárognak be” az emberek otthonaiba.

A Design Hét programjai a modern Spanyolországot, a modern spanyol elmék kreativitását, innovativitását is bemutatják – fogalmazott a spanyol díszvendégségről José Ángel López Jorrín, Spanyolország budapesti nagykövete. A számos program, vetítés, kiállítás és előadás közül kiemelte az Iparművészeti Múzeumban berendezett Tapas című tárlatot, amely számos humoros, látványos, ötletes tárggyal illusztrálja étel és design összefonódását. A nagykövet fontosnak nevezte a Kollektív képzelet című bemutatót is, amely mintegy 60 alkotás és 80 tabló segítségével ad betekintést a spanyol és dél-amerikai művészek a fenntarthatóság, az innováció és a társadalmi tudatosság jegyében alkotott munkáiba. A spanyol bemutatók, a Home Sweet Home, valamint a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj nyerteseinek munkáit bemutató kiállítások egyaránt november 15-ig lesznek látogathatók az Iparművészeti Múzeumban.

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •