Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Az életvonalakat ott hordozzuk az arcunkon, a tenyerünkön, minden ráncunkban: Egy popzenekar életvonalát főleg a lemezeivel lehet megmutatni. Az A-hának egészen meghitt a viszonya ezekhez a vonalakhoz, hiszen még dalt is írtak róla. Extrákkal, és remaszterizált tartalommal újra megjelent az A-ha ezüst korszakának két remeklése, a 2000-ben publikált Minor Earth Major Sky és a 2002-es keltetésű Lifelines.

PÁN –061.hu

Mindkét album afféle bezzeg-lemez, az 1993-as, bukásnak titulált Memorial Beach után a zenekar leállt, és csak 2000-ben adtak újra életjelet a parádés Minor Earth Major Sky-jal, majd ugyanezt a remek szériát folytatva a 2002-es Lifelines-on is megmutatták milyen a minőségi melankólia, milyen a vállalható, szerethető kereskedelmi pop, amit méltósággal lehet csinálni, azaz nem kell retro 80-as évek pótsziveszteri bulikon részt venni. Persze, a norvég A-ha a pop egyik leginkább félreértett zenekara, a Take On Me című világvevő sláger után nem volt könnyű lemosni magukról a szépfiús-bájgúnáros, szinti-popos imázst, miközben a zenekar sosem volt szinti-pop zenekar, mondjuk abban az értelemben, ahogy az volt a mára már önmaga paródiájává vált Alphaville.

 

Az A-hában az a nagyszerű, hogy mindig megőrizték az eleganciájukat, a remekül hangszerelt, sokszor teátrális, érzelmes elképesztően hatásos, atmoszférikus popzenét alkottak, olyan szuggesztív slágereket írtak, mint a 2000-es album címadó felvétele, a Minor Earth Major Sky, a Black Heart, vagy a megadásra késztető, a zenekar pályafutásának egyik csúcsát jelentő Summer Moved On, de itt nem fáradtak ki, kifogástalan sláger a The sun never shone that day is. Hasonlóan magas nívón szólal meg a 2002-es Lifelines is, a címadó dal tökéletes popdal, kellemes vonóshangszereléssel, vokálmunkával, és olyan dalszerzői érzékenységgel, amely ritka a prémium popzene piacán is. A természet csodái, a szerelem hiánya, vagy éppen megléte, a minőségi magány mind-mind megszólalnak ezekben az egyébként a maguk módján változatos hangszerelésű dalokban.

De ott a You Wanted More, a Cannot Hide, és a Summer Moved On mellett a zenekar másik csúcsműve, a Forever Not Yours… Ezúttal is az a tanulság, hogy nem elég a könyvtárunkba betárazni az első négy klasszikus albumot (Hunting High and Low, Scoundrel Days, Stay on These Roads East of the Sun, West of the Moon) és mondjuk egy válogatást, mert ott vannak az ezüstkor művei, amelyek semmivel nem mutatnak rosszabb teljesítményt, mint az első nagy korszak slágerei. A Minor Earth Major Sky borítóján egy lezuhant repülőgép pilótakabinját látjuk. Az A-hának ezzel a repülővel, szárnyak nélkül is sikerült az általuk oly sokszor megénekelt égbe felrepülnie.

A-ha
Minor Earth Major Sky
Warner
13+4 + 16 szám 70+ 71 perc

A-ha
Lifelines (2002)
Warner
15 + 3 szám + 71 + 65 perc

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •