Hamarosan eltűnik a Városliget ikonikus épülete, a Petőfi Sportcsarnok. Az 1985-ben nyitott komplexum a főváros egyik legkedveltebb könnyűzenei koncerthelyszíne volt sokáig, azonban az idő vasfoga mára annyira kikezdte a PeCsát, hogy a liget egyik szégyenfoltjává vált. A bontásra ítélt 10.729 négyzetméteres épületet most még utoljára te is körbejárhatod galériánk segítségével.

Fotók: Horváth Péter Gyula- 061.hu

No gallery template found!

A fővárosi ifjúsági szabadidő központ létesítését 1981-ben a KISZ Központi és Budapesti Bizottsága és a Fővárosi Tanács kezdeményezte a volt Iparcsarnok helyén álló, bútorraktárként funkcionáló volt BNV csarnok helyén. Az épületet Halmos György építész és Tihanyi Judit belsőépítész tervezte. Az akkori viszonyok között korszerűnek számító hang- és fénytechnikával felszerelt köznyelvben PeCsa néven emlegetett Petőfi Csarnokot 1985. április 27-én nyitották meg. Az épületet nem csak koncerthelyszínnek szánták, egyaránt volt ifjúsági szabadidőközpont is. A színpadán a hazai művészeti élet kiválóságai és külföldi világsztárok egyaránt szerepeltek. A  Petőfi Csarnok megnyitása óta közel 15 ezer rendezvénynek adott otthont, a látogatók száma meghaladta a tízmilliót. A Közlekedési Múzeum repüléstörténeti gyűjteményét is itt helyezték el, habár a hely sosem volt elég hozzá.

Helyén a Liget Budapest Projekt keretében felépülő Új Nemzeti Galéria lesz, amely 9095 négyzetmétert foglal majd el, de a bontás során a mostani leburkolt felületek egy része is felszabadul majd, így gyarapítva a park zöld területét. A nemzetközi építészeti tervpályázaton győztes épületterv a japán SANAA építésziroda munkája. Az új múzeum a magyarországi és európai képzőművészet fejlődésének folyamatát dokumentáló és bemutató legnagyobb hazai közgyűjtemény lesz, amely a 19. század elejétől a jelenkorig gyűjti, őrzi és mutatja be az európai és a hazai művészettörténet emlékeit. A lebontandó Petőfi Csarnok helyén felépülő korszerű múzeum a tervek szerint 2019 nyarán nyitja majd meg kapuit.