Június 29-én indul és augusztus 13-ig kínálja programjait a Gyulai Várszínház nyári fesztiválja. Az 54. évadban naponta várják előadásokkal a nézőket a 600 éves gyulai várban és a csodálatos panorámájú tószínpadon. Három új színházi bemutatót tartanak és öt fesztivált rendeznek a fesztivál több mint egy hónapja alatt.

061.hu

Az első bemutató a Szentivánéji álom című táncjáték, amelyet július 7-8-án láthatnak a Várszínpadon. A produkciót Kulcsár Noémi koreográfus állítja színpadra. A második bemutató augusztus 4-5-én a várszínpadon az Arany János: A nagyidai cigányok című produkció, amelyet Vecsei H. Miklós alkalmaz színpadra és Beczásy Áron rendezésében lesz látható. A harmadik Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde című drámai költeménye, melyet Balázs Zoltán állít a színpadra augusztus 11-én a Maladype Színház művészeivel.

Az Arany évhez kapcsolódóan lesz egy egyedi látványvilágú mozgókiállítás augusztus 3-6-ig „Arany 200 busz” néven, amely versek, képek, különféle dokumentumok, manuális játékok és digitális eszközök, valamint relikviamásolatok segítségével mutatja be Arany János életművét, kapcsolatait és költészetének máig ható jelentőségét.

A Gyulai Várszínházban 2017. július 7-16. között rendezik meg a 13. nemzetközi Shakespeare Fesztivált, ahol a legjobb magyar Shakespeare előadások mellett külföldről is hívnak produkciókat, így látható lesz többek között szlovák, román, izraeli és határon túli magyar színházak produkció is.  A tíz napos fesztiválon a magyar és nemzetközi előadásokon kívül idén is lesz konferencia, filmvetítések és az elmaradhatatlan gasztronómia.

A Shakespeare Fesztivál után tovább folytatódik a Gyulai Várszínház összművészeti fesztiváljának színes programsorozata. Július 17-én délután a Kamaragalériában Simándy 100 címmel kiállítás nyílik Simándy József operaénekes munkásságából. Ez a tárlat elnyerte „Az év kiállítása 2016” kitüntető címet, amelyet a Múzeumok Majálisán adtak át. Az érdeklődőknek augusztus 13-ig lesz lehetőségük díjmentesen megtekinteni.

Idén 50 éves a kultikus musical a HAIR. Egy korszak, egy életérzés, egy generáció kiáltványa volt. Minden idők talán legismertebb és legkultikusabb musicaljét tekinthetik meg a tószínpadon július 25-26-án a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulatának előadásában. A nyári kínálatban megnézhetjük többek között Csehov: Sirály című darabját, Molnár Ferenc: Egy, kettő, három című előadását,  a Liliomfi című darabot, de színpadra kerül egy örök klasszikus Paul Blake: Római vakáció című romantikus zenés produkciója is.

Július 22-én a XXVI. Gyula Vár Jazz Fesztiválon és július 23-án XII. Vár Blues Fesztiválon idén is színes, különleges koncertek szórakoztatják majd a jazz-blues rajongókat, színpadra lép Jojo Mayer’s Nerve, Makrokozmosz – Babos Gyula, Winand Gábor, Orbán György, Czirják Tamás, Vörös Janka e-Series, Gyulai Big Band, Ian Siegal Band, The Dawn Brothers, Borsodi Blues Collective.

fotó:visitgyula.com