Az ember bánatában vagy épp örömében bátran néz a cukrászdában lévő pultok mélyére egy kis plusz boldogsághormonért, aztán jókedvűen falja százszámra a kalóriát és a sok E- t. Ám a végén óhatatlanul lelkiismeret furdalásba csaphat át a habzsolás. De van egy jó hírünk, ugyanis nem álom többé, hogy egy-egy édességmissziót megússzunk plusz kilók nélkül. A 061.hu meglátogatta Budapest három legegészségesebb cukrászdáját, ahol következmények nélkül bűnözhetünk. 

SZABÓ FRUZSINA ANNA- 061.hu

NASPOLYA NASSOLDA- Káldy Gyula utca 7. 

A NASPOLYA NASSOLDA 2014 decembere óta várja az egészséges nassolnivalóra vágyókat a maga egyszerű, letisztul, natúr és meleg hangulatával. Ebben az üzletben az egészséges és tudatos fogyasztás az étel élvezetével együtt válhat a mindennapok szerves részévé. Glutén, tej- és tojásmentes termékeik sütés nélkül, kizárólag friss és természetes alapanyagokból készülnek, amelyek közvetlenül a termelőktől és ökológiai gazdálkodásokból származnak. A nassoldába betérők a bolt szívében lévő pultból szemezgethetnek a sütemények, kekszek és golyók közül. A meglepően szép és esztétikus édességek ékes bizonyítékai annak, hogy nem kell vastag cukormáz, fondant réteg, sem marcipánfigura az esztétikus és étvágygerjesztő megjelenéshez. Itt van máris a matcha torta, amelynek különleges zöld színű rétegét a porrá őrölt japán zöldtea, a matcha adja. Küllemre akár egy meditációs szentély, ízre maga a harmónia. 

Sokunk gyermekkori kedvenc nyalánksága volt a kókuszgolyó, de ezt könnyen kigolyózhatja a naspolyás nyers datolyagolyó, amelyet háromféle ízesítéssel kínálnak: választhatjuk a pikáns tonkababost, az ínycsiklandó karobost vagy a mézes-narancsost.

A hideg évszakban természetesen nem maradhatnak el a telet idéző finomságok, ugyanis szilvás-fahéjas trüffelt, tökös csokitallért, narancsos kakaószívet és sós-karamellás trüffelt falhatunk, amíg odakint havazik. 

Az üzletben az árak magasnak módhatók, de megéri pár száz forinttal többet fizetni az egészséges és lelkiismeret furdalás- mentes élvezkedésért.

Vegán Édes Élet Cukrászda- Pannónia utca 13.

A vegán étkezésnek egyre több hívője akad hazánkban. E táplálkozás követői semmilyen állati eredetű anyagot nem fogyasztanak. A keresletet követve a hazánkban évek óta tartó gasztroforradalom is felvette a fordulatszámot. Ennek egyik bizonyítéka a szintén 2014-ben nyitott Vegán Édes Élet, amely házhoz szállítást és tortakészítést is vállal mindenevőknek is. Sokaknak nehéz elképzelni, hogy tej, tojás, sőt méz nélkül is ízletes édességeket lehet készíteni, de ez a hely hatalmas választékával azonnal rácáfol erre. A kissé minimalista üzletben sorakozó egészségbombák mindegyike csak növényi alapanyagokból áll, cukor és gluténmentesek, valamint egy különleges alapanyagnak számító összetevőből, a karobból készülnek, ami a szentjánoskenyérfa őrölt magja.

Külön öröm lehet, hogy a sütemények mellett bonbonokból is válogathatnak az egészségtudatos betérők, ugyanis 100 forintos darabáron kókuszos, karamellás, mogyorós vagy narancsos apróságot tömhetünk a szánkba. 

A desszerteket azonnal megrendelheted IDE kattintva.

NAPFÉNYES CUKRÁSZDA- Kiskorona u. 8. és Ferenciek tere 2.

A Napfényes étterem kistesójának a Napfényes Cukrászda leginkább a vegán, illetve vegetáriánus édesszájúaknak lehet kedves, ugyanis kreációik nem tartalmaznak tejet, tejterméket, tojást, tartósítószert, mesterséges színezékeket vagy bármilyen állományjavítót. A desszertek kivitelezését a Napfényes magasan űzi, ugyanis a náluk kapható süteményeken egyáltalán nem látszik, hogy nincs bennük semmi egészségtelen, sőt puszta megjelenésük cukorsokkot okoz. Ám a hangsúlyozzuk, a látszat csal, ugyanis a belvárosi és óbudai üzlettel is rendelkező cukrászdában kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a cukorbetegeknek is kedvezzenek, nyáron például tönköly tölcsérben kínálják a házi főzésű xilites fagyit, de rendelhetnek 12 féle xilites- agavés torta közül. 

 

A kevésbé édesszájúaknak plusz pont lehet, hogy remek sós tésztákat (pizzáscsiga, sajtos croissant vagy a mediterrán lepény) is kínálnak.   

Nagyon finomak még a szeletes sütik, a pohárkrémek és a kölesből készült “hamis” túró gombócok is. 

 

Fotók: HORVÁTH PÉTER GYULA