Új albummal indítja a nyarat a Brains zenekar. A Keep Burning című lemez címadó dalához elkészült a zenekar hagyományaihoz méltó, rendkívül látványos videoklip, a csapat pedig teljes erőbedobással készül a lemezbemutató koncertre, amely május 5-én lesz a Budapest Parkban. Nehéz a sokadik év sikeres pörgés után is teljes lángon égni egy zenekarnak? Mit jelent a Keep Burning? A Brains frontemberét, MC Columbót, Kéri Andrást kérdeztük.

LEIRER TÍMEA- 061.hu

Eddig is látványos klipekkel jöttetek ki, de az új Brains albumhoz készült Keep Burning minden eddigin túltesz. Hogyan készült a lángoló videó? 
A klip forgatás kezdetét iszonyú sok egyeztetés előzte meg. Olyan vadonatúj anyagokkal dolgozott a stáb, amit eddig csak nagyon kevés hollywoodi filmben használtak eddig. Egyelőre csak annyit mondanék, a nagyon profi kaszkadőröknek és a legmodernebb technológiának köszönhetően lesz lángolás bőven. Nagyok az elvárások, a félelmek, de reméljük, a végeredmény is magáért beszél majd. A klipben a dal és a lemez címe, a Keep Burning így nemcsak átvitt értelemben, hanem a szó szoros értelmében megjelenik majd.

Ha az átvitt értelemről beszélünk, a Keep Burning az album címe arra utal, hogy a sokadik lemez után is ugyanúgy kell lelkesedni, ugyanúgy kell lobogni a tűznek?
Pontosan. Szerénytelenség nélkül és büszkén mondhatjuk, a Brains nagyon jól hasít az elmúlt években. A legjobb helyeken, teltházas koncerteken lépünk fel, szólnak a dalaink a rádióban, a közönség pedig együtt énekli velünk a legnagyobb slágereket. Ha jól megy a szekér, az embernek még jobban oda kell figyelnie arra, hogy lelkes maradjon, és mindig hozza az elvárt színvonalat. Ezzel a lemezzel többek között magunknak is be szerettük volna bizonyítani, hogy még mindig ugyanolyan hőfokon égünk, ugyanolyan intenzitással dolgozunk, még mindig van, ami hajt minket az újabb kalandok felé. A Brainsben a mai napig ott van az a kezdeti szikra, amelyet bármikor fellobbanthatunk és képesek vagyunk teljes lángon égni.

Az ötödik-hatodik lemez után már nehezebb ugyanúgy égni, mint kezdő zenekarként? Ilyenkor már dolgozni kell azon, hogy ugyanolyan nagy legyen a lelkesedés?
Egyértelműen igen, aki ezt tagadja, az nem őszinte. Ha az ember már a sokadik albumot készíti, önkéntelenül is elkezd kliséket használni, esetleg kevésbé izgalmasan gondolkodik a zenei világról, nem éli meg ugyanakkora lelkesedéssel a dalokat. Tenni kell azért, hogy ez ne következzen be és ez sokkal nagyobb erőfeszítést igényel, mint egy induló zenekar esetében.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Mit lehet tenni?
Nagyon sok múlik az emberi dolgokon.  Ha egy csapat tagjai együtt vannak már tíz éve, gyakoribbak a konfliktusok. Fontos, hogy a zenekar tagjai hogy viszonyulnak egymáshoz, mert nagyon elmérgesedhet a viszony. Hiába az óriási rádiós játszás és a teltházas bulik, ha a csapat tagjai között nincs minden rendben, rövid időn belül atomjaira hullik a banda. Egy zenekarban a tagok révén óhatatlanul is különböző zenei világok találkoznak és a legtöbb vita abból adódik, hogy a tagoknak be kell áldozni a saját elképzelését a banda érdekében. Fontos, hogy mindenkinek az ötletei megvalósuljanak, megjelenjenek egy-egy lemezen. A Brainsben a tagok révén a reggae, a rock, az elektronika találkozik és jól megfér egymás mellett minden lemezen.  Nagyon fontos cél, hogy minden lemezen megjelenjen a dalokban minden zenei stílus, amit a tagok képviselnek, így mindenki magáénak érzi a kész produkciót. Nagyon nagy erőt ad a közönség is, a rengeteg ember, akik eljönnek a koncertünkre, akik együtt ugrálnak velünk másfél-két órán át, és éneklik velünk a dalainkat.

Szövegeit tekintve milyen tematika szerint íródtak az album dalai? Az előző lemeznél, a Stand Firmnél több komoly téma is előkerült.
Továbbra is próbáltuk ezt az irányvonalat követni, most is előkerülnek mélyebb mondanivalók. A Not My War című dal, amelyet MC Zeek-kel közösen készítettünk egy nagyon erőteljes háborúellenes szöveget kapott, amelyet a mostanában ismét aktuális közel-keleti helyzet inspirált. Próbáltam a szövegeket úgy alakítani, hogy a lemez címét is adó „égés” is többször megjelenjen. A lemezen hallható szövegek tematikájukat tekintve az égés minden formáját lefedik, a belső égéstől a szerelmi lángoláson át a hosszú éveken át tartó lelkesedésig.  A Brainstől szokatlan módon – még mindig a tűz jegyében – egy magyar nyelvű szám is felkerült a lemezre.

Eddig erre még nem volt példa…
Szerettem volna próbára tenni magam, hogy vajon tudok-e olyan magyar nyelvű dalt írni, amely a zenekar és a magam értékrendje szerint is megüti a szintet.  Korábban nem mertem vállalni a kockázatot, de most úgy döntöttem, hogy ennek is eljött az ideje.  Meglátjuk, hogyan reagál a közönség.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Zeneileg mennyiben más ez az album, mint az előzőek? Egyáltalán kellett-e, hogy más legyen?
Zenei stílusunkat tekintve ezúttal maradtunk a Brains jól bevált és kedvelt zenei világánál, amelyet a közönség szeret. Ezúttal nem az volt a cél, hogy a frissen feltűnt zenei irányvonalak között kutakodjunk és próbáljuk beemelni őket a dalokba, hanem inkább a koncerthangulatot próbáltuk visszaadni a lemez dalaiban. A felvételek nem annyira letisztultak, mint a korábbi albumokon, a hangzásvilág inkább kicsit a piszkosabb zenei világot erősíti. Ezúttal nem mértünk ki mindent patikamérlegen a keverések során, viszont jobban dominál a gitár, a torzított gitár. Úgy tapasztaltuk, hogy több dal sokkal jobban működik az élő koncerteken és sokkal népszerűbb a közönség körében, mint a rádióban hallható album verziók. Azt szerettük volna, ha közelít egymáshoz a stúdiófelvétel és a koncert hangzásvilága.

A Brains lemezeken mindig hallunk közreműködőket. A mostani albumon Likó Marci, a Vad Fruttik énekese nem éppen szokványos választás.
Az egész zenekar nagyon jóban van Likó Marcival, a hajnali homályban, egy-egy koncert után már többször is felmerült annak a lehetősége, hogy közös dalt készítünk, de aztán mindig elodázódott a dolog. A Keep Burning albumon végül ennek is eljött az ideje.

Nem túl távoli a két zenei világ?
Első hallásra talán úgy tűnik, de ha valaki meghallgatta a Vad Fruttik elektronikus koncertprogramját, biztosan egyetért velem abban, hogy már nem is olyan távoli ez a két zenei világ. Nagyon érdekes, ahogy a számban a Brains popos zenei világa találkozik a Vad Fruttik alteres hangzásával, nagyon büszkék vagyunk rá.  Egyébként – ezen sokan nevetnek –  Likó Marcinak és nekem van egy közös zenei fétisünk, meglepő módon imádjuk békebeli magyar nótákat, többször elgondolkodtunk már azon, hogy nem kellene-e egy lemezt összehozni a századelő sanzonjaiból. Ezzel talán még várunk egy kicsit, de a közös dal most létrejött.

Kik a tovább közreműködők?
Jó barátomat, Jumo Daddy zenei producert is felkértük, akinek ma már nemzetközi sztár DJ-k mixelik a dalait, MC Zeek természetesen erről a lemezről sem hiányozhat és egy dal erejéig vokálozik az albumon Szécsi Böbe, akinek egyedi hangja nagyszerű színt hozott az új Brains albumra.

A lemezbemutató koncerten mindenki ott lesz?
Igen, szeretnénk, ha a koncerten minden dal úgy szólalhatna meg, ahogy a lemezen is hallható, így reményeim szerint az összes közreműködő színpadra áll majd. A Brains emblematikus logójának elemeit felhasználó vadonatúj látványvilággal és a Keep Burninghez illően némi tűzzel készülünk május 5-én a Budapest Parkba.

Alig egy hét különbség van csak az Irie Maffia nyárindító Budapest Parkos koncertje és a Brains lemezbemutatója között. Te mindkét koncerten frontember vagy. Nem sűrű egy kicsit a program?
Talán egy kicsit. Tíz éve csinálom a kettőt a párhuzamosan, az utóbbi 5-6 évben pörgött fel ennyire a dolgok, de már hozzászoktam. Fizikailag kicsit megterhelő, komoly logisztikát és fegyelmet igényel. Szerencsére mindkét zenekar nagyon rugalmas, a menedzserek is jól megértik egymást, így gördülékenyen mennek a dolgok még a fesztiválszezonban is. A fizikai fáradtságért pedig kárpótol, hogy az Irie Maffia és a Brains a teljes zenei ambíciómat lefedi a drum’b’basstől a reggaen és a moombathonon át a poposabb dalokig.

Vezető kép: Brains Official