Január 12-én és 13-án is látható a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncszínház közös produkciója, az Egri csillagok Vidnyánszky Attila rendezésében. A művet – amelyet tavaly októberben gigaprodukcióként az MVM Dome-ban is bemutattak – a teátrum művészei, táncosok és gyerekszereplők elevenítik meg.

061.hu

“Az Egri csillagok a legszeretettebb, a legsikeresebb magyar regény. Valahol ott van minden felnövő gyerek lelkében. A filmet mindenki látta és remélhetőleg még mindig sokan olvassák a történetet” – mondta korábban Vidnyánszky Attila, a darab rendezője.

Az előadás Gárdonyi Géza regényét, valamint Zalán Tibor művét felhasználva született meg. Mint azt a rendező elmondta, nem táncjátékot szerettek volna készíteni, hanem a regényt állították színpadra. Javasolta, hogy emeljék be a gyerekek szemszögét a történetbe, így írta meg Zalán Tibor a színpadi változatot. Egy csapat várbeli gyerek egy biztonságos helyről – ahová a felnőttek zárták őket, nehogy bajuk essen az ostrom alatt – figyelik az eseményeket. Az ő szemükkel látják a nézők a felnőttek – Bornemissza Gergő, Cecey Éva, Dobó, Jumurdzsák és többiek – történetét.

Vidnyánszky szerint hősökre, példaképekre ma is szüksége van a fiataloknak. A nagy tettek, nagy érzelmek ma is megmozgatják a fantáziájukat.

“Úgy érzem, fontos, hogy a mindennapokból kiszakadva, a gyorsan változó, bizonytalanságokkal teli, igazodási pontokat nem nyújtó világunkban tiszta történeteket is el tudjunk mesélni”

– fogalmazott.

Zalán Tibor a könyvet elsősorban alapanyagként, és nem sorvezetőként használta fel a színpadi műhöz. Kettős cél vezérelte: ne csalódjék a műben az, aki már olvasta a regényt, aki pedig nem olvasta, kapjon kedvet az elolvasásához.

Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője korábban elmondta: első közös munkájuk a rendezővel a Körhinta volt, melyet a Csíksomlyói passió követett. Ebben az előadásban a táncosokkal, színészekkel, gyerekekkel mintegy hetvenen, nyolcvanan lépnek színpadra.

A darabban mások mellett Horváth Lajos Ottó, Berettyán Nándor, Berettyán Sándor, Szalma Tamás, Bodrogi Gyula, Varga József, Barta Ágnes, Schnell Ádám, Olt Tamás, Söptei Andrea, Rubold Ödön, Rácz József, Bordás Roland, Szabó Sebestyén László, Csurka László és Katona Kinga játszik. A jelmeztervező Bianca Imelda Jeremias, a táncdramaturg-koreográfus Zs. Vincze Zsuzsa.


Gárdonyi Géza emléke előtt tisztelegve, halálának centenáriumához – 1922. október 30. – egészen közel  tavaly október 20-án az MVM Dome-ban is bemutatták az előadást. A minden eddiginél hatalmasabb térben, mintegy 1800 négyzetméteres játéktérben megszülető előadás valóban egy gigaprodukció: az impozáns, összesen 13500 fémlemezkével borított díszletelemek, valamint a kellékek, jelmezek tíz kamionnal érkeztek a helyszínre, hogy elkápráztassák a csarnok tíz kőszínháznyi közönségét, több mint hatezer nézőt. A mintegy 200 táncossal, lenyűgöző fényhatásokkal és vizuális megoldásokkal, valamint különleges pirotechnikai effektekkel dolgozó előadás unikális, egészen sajátos színházi élményt nyújtott. De hogy való-e színházi előadás egy sportcsarnokba, és hogy kíván-e egy ilyen produkció más hozzáállást a nézőtől, arról ITT olvashat bővebben.