Egy füst alatt beindulva – Időszaki tárlat mutatja be a dohányzáshoz kapcsolódó társadalmi jelenségek történetét (VIDEÓ)

A dohányzás szerteágazó, klasszikus tárgykultúráját felölelő, több ezer darabos gyűjteményből ad ízelítőt a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) időszaki kiállítása, a biedermeier kortól napjainkig született tárgyakból válogatva. 

061.hu

Pipák és szipkák (fából, tajtékból, porcelánból, borostyánból, ezüstből, agyagból), kínálók, szivarvágók, pipaszurkálók, pipatóriumok, cigarettatárcák, dohányzacskók, dohánytartók, plakátok, reklámtáblák, öngyújtók, hamutartók, dohányvágók; s nem utolsó sorban a dohányzás aktusának képzőművészeti ábrázolásai rajzokon, metszeteken, festményen és fotón – kollázsok, objektek, mai antireklámok és kortárs alkotók reflexiói a témára. A dohányzás szokása ma – s mint azt történetéből látni fogjuk, száz éve is – élénk vitára ösztönzi a lakosságot. A múzeum célja az volt, hogy a széles nyilvánosság elé tárják tárgyi kellékeinek rendkívüli sokféleségét, s ezen keresztül bemutassák a dohányzáshoz kapcsolódó társadalmi jelenségek történeti alakulását.

A kiállítás november 10-ig látogatható.

A videót készítette: Szabó Fruzsina és Tihanyi Rita

2019-09-16T06:32:37+01:00 2019. szeptember 14.|