Bútorok, ékszerek, kávé, lámpák, tea, láma a falon, és minden, ami Dél-Amerika egy kicsi üzletben – ez a Boho Lama. Magyar dizájnerek és iparművészek Latin-Amerikát idéző alkotásait lehet itt megvásárolni, persze egy jó brazil kávé és egy kis uruguayi empanada mellett, a falra festett vidám láma társaságában.

061.hu – Tihanyi Rita

Szvetlána rendezvényszervezőből lett bútorfelújító, és kis üzletének vezetője. A termékek egy része magyar tervezők munkája, de Dél-Amerikából is érkeznek tárgyak. Többek között különböző szőttesek, párnák, hintaágyak, retró kerámiák, lámpák, ékszerek, ruhák, sőt, még a kutyások is találhatnak kedvencüknek kiegészítőket a Psy Dog kollekciójában.

Fotó: Horváth Péter Gyula

A lámát a peruiak szent állatként tisztelik, és ha örökbe fogadnak egy lámabébit, az együtt nő fel a család gyermekével, háziállatként. Az üzlet  falára festett vidám láma alatt a shipibo indiánok jellegzetes mintái láthatók, ezek több ékszeren és szőttesen is visszaköszönnek. A geometrikus, igéző formák törzsi szokás szerint ayahuasca által előidézett bódulat hatása alatt születnek meg a képzeletükben.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Az ékszerek egy része a hippi-goa kultúrát idézi. Szerették volna bemutatni az embereknek ez a világot úgy, hogy ne csak a drogra gondoljon mindenki, mert nagyon szép dolgokat csinálnak. A lámpák Sági Borbála munkái, újrahasznosított üvegből készülnek. A ruhák is újraértelmezett darabok, a táskák megmaradt bútorszövetből készülnek, és persze a Szvetlána által felújított bútoroknak is volt már előző életük.

Fotó: Horváth Péter Gyula

A felújítandó bútorokat lomtalanításokról vagy a internetről szerzi be. Eleinte csak a saját képzelte alapján állt neki egy-egy bútornak, de mióta megvan az üzlet, megrendelésre is készülnek darabok, sőt, „olyat is csinálok, hogy együtt dolgozok a megrendelővel, így azt is megtanulja, hogyan kell.” – mesélni Szvetlána. Nemsokára elkészül a weboldal is, egyelőre az üzletben, facebookon vagy instagramon lehet rendelni.

Fotó: Horváth Péter Gyula

A latin-amerikai kultúra fontos része a mate tea, főleg Uruguayban és Argentínában népszerű. Az emberek szinte folyamatosan szürcsölik, egyik kezükben a mate tök, hónuk alatt forró víz, így vezetnek autót, járnak bevásárolni, végzik a napi rutinjukat. A mate koffeintartalma elég magas, de tele van antioxidánsokkal, C-vitaminnal, segíti az anyagcserét. Valójában persze nem tea, hiszen az egy másik növény, csak hajlamosak vagyunk minden forró vízzel leöntött levelet teának nevezni. „Az uruguayiak húst hússal esznek, alig esznek zöldséget, és azért tudnak egészségesek lenni, mert mellé állandóan isszák a mate teát.”– magyarázza Szvetlána. A tökben felszolgált italt egy különleges, fémből készült szűrő-kanál-szívószál kombójaként leírható eszközzel fogyasztják.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Az empanada dél-amerikai street food, főleg Uruguayban és Argentínában népszerű, az ízvilága a burritóéhoz és a tacóéhoz hasonló, a tésztája azonban zárt, és sütőben sütik. A töltelék általában marha, csirke, spenót vagy sajt, hozzá pedig a Boho Lamában paprikaszószt tálalnak. Most lehet kapni almásat is, és szezonálisan megjelennek majd különböző egyéb ízek, mint például ősszel a sütőtökös. Az empanadákat Szvetlana apósa készíti, aki szakács.

Fotó: Horváth Péter Gyula

A kávék is a földrész ízlését követik, azonban még nem lehet mindet megkóstolni, mert néhányhoz speciális eszközre van szükség, melyek Dél-Amerikából érkeznek. Ősszel, ha alábbhagy a kánikula, ki lehet próbálni a flan nevű édességet is, ami tojásból és sűrített tejből készült pudingszerű desszert, karamellizált sűrített tejjel meglocsolva. Emellett lesznek levesek is, minden nap háromféle, ezek folyamatosan változnak majd, így empanadaval kiegészítve már ebédmenüzni is lehet.

Fotó: Horváth Péter Gyula

A Boho Lamát egyaránt kedvelik a környékbeli hostelekben lakó külföldiek, és az utcában lévő Színművészeti Egyetem hallgatói is. Az egyetemistákkal már az együttműködés is alakulóban van: kirakatszínházat szeretnének rendezni az üzletben. „Ez az utca egy külön világ, olyan, mint egy kis falu. Mindenki ismer mindenkit, köszönnek egymásnak az emberek, nagyon kedves hely.” Ezt azonban Szvetlana csak utólag fedezte fel, a helyszínt eredetileg azért választotta, mert a bulinegyed szélén van, tehát még központi helyen, de mégis egy csendes utcában, továbbá azért, mert van terasz, amit idővel igazi dzsungellé szeretne varázsolni.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Akit megfogott a dél-amerikai indián kultúra, az részt vehet az üzlet egyik kedvelt eseményén is, melyen egy jagua nevű gyümölccsel lehet hennaszerű tetoválásokat festetni a hennafestő művész, Gyöngyvér segítségével. Néha tartanak„isten szeme” workshopot is, amikor az álomfogóhoz hasonló funkciójú tárgyat készítenek.