Közeledik a jó idő, ilyenkor minden porcikánk vágyakozik a napfényre. Az éltető energiákat a szerencsésebbek saját erkélyükön vagy teraszukon szívhatják magukba, és most itt az idő, hogy minden lakásunkhoz tartozó plusz négyzetmétert megtöltsük élettel, mesés kiegészítőkkel, bútorokkal, fénnyel és növényekkel. Ám nem árt néhány praktikus tanácsot megfogadni, felkészülni a lakberendezési trendekből. Ebben  lesz segítségünkre Csapó Ildi lakberendező, a Greenway Design blog alapítója. 

SZFA- 061.hu

Mik a 2018-as tavasz újdonságszámba menő lakberendezési trendjei?
Javában tombol a greenery stílus, amelyet a sok növény, a hatalmas levélminták és természetes alapanyagok jellemeznek. Ez a trend nem csak a belső tereket uralja, hanem az erkélyek, teraszok berendezésében is fontos szerepet játszik. De itt van a dán hygge életérzés (maga a „jóllét”, a meghittség, az otthonosság- a szerk.), amely a kültéri berendezésre is átterjed. Egy kisméretű erkélyen épp elfér egy kis „kuckózós” sarok, ahol a meghitt fények mellett olvasgathatunk vagy meggyújthatunk egy gyertyát és hosszasan beszélgethetünk.

Fotók: Pinterest

A 2018-as év legnépszerűbb lakberendezési trendje az itthon még újdonságnak számító wabi-sabi, amely megeleveníti a befejezetlenség és a tökéletlenség csodálatos harmóniáját. Szabálytalanság, asszimetria és kidolgozatlanság. Ez a három dolog jellemzi a stílust, amely a japán életérzést igyekszik átültetni hétköznapjainkba. Kopott falak, rusztikus anyagok, szabálytalan vonalak – ez mind a wabi-sabi. Mindhárom stílus megegyezik abban, hogy a kézzel készült, tradicionális eljárásokat és anyagokat részesíti előnyben.  A geometrikus trend is visszaköszön még egy pillanatra, nagyobb felületeken pl. halszálka minta textileken, padlón, falon. A pasztell színek kedvelői 2018-ban könnyedén rendezhetik be otthonukat, hiszen a lágy árnyaltok és a jégkrémek, gumicukrok színvilága a párnahuzatokon, a virágtartókon és a falakon is visszaköszönnek.

Hogyan lehet a legpraktikusabban használni egy 2-3 négyzetméteres erkélyt?
Egy kisméretű erkély praktikus berendezése nagy kihívás, de nem lehetetlen! A sok-sok zöld szinte kötelező része a legkisebb terasznak és erkélynek is, ám arra is kell gondolnunk, hogy növényeink könnyen fenntarthatóak legyenek.  Ügyes megoldás, ha az erkély korlátra vagy a falra függesztve helyezzük el zöld kedvenceinket, de mindenképp gondoljunk arra is, hogy locsolásnál könnyen elérhetőek maradjanak. Bátran terjeszkedjünk fölfelé, futtassuk fel a falra vagy az erkélykorlátra a növényeket. Egymás fölött a falra szerelt polcokkal is sok helyet spórolhatunk, ráadásul könnyen végzünk a locsolással, mivel egymás mellé kerül így az összes növény.  Nem kell mindenáron ragaszkodnunk az asztalhoz. Egy fellépő praktikus darabja lehet a legkisebb erkélynek is, hiszen ülni, rakodni egyaránt alkalmas.

Fotók: Pinterest

Milyen dekorelemeket nem szabad kihagyni, és mi az, amit lehetőleg kerüljünk el?
Kisméretű erkély esetében ügyesen játszhatunk a textilek keltette térérzettel. A nagyobb minták tágítják a terek, az apró inkább szűkíti, ezért az utóbbit mindenképp kerüljük. Igyekezzünk egyszínű vagy nagyméretű mintával nyomott díszpárnákat választani. A fények alapvető kellékei az erkélyeknek. Otthonos hangulatot érhetünk el gyertyákkal, fényfüzérekkel, ráadásul napelemes változatot is választhatunk, ami nagyon praktikus. Kisméretű erkélyen igyekezzünk elkerülni a földre helyezhető nagyméretű lámpásokat, mert egészen biztosan útban lesznek és balesetveszélyesek. Kényelmünket szolgálhatják a nagyméretű takarók, melyek jól megválasztva dekorációs funkciót is betöltenek.

Egy indiai pamut pokróc egészen biztos szuper egyedi kiegészítő lesz a teraszodon (Fotó: PaUZa)

Nem lehet minden szép dolgot kitenni kültérre. Milyen tulajdonságokat kell figyelembe venni egy- egy dísztárgy, kellék esetében? 
A fémből készült dolgok tartósak, ha kevés nedvesség éri őket, ezért jó döntés lehet, de óvjuk őket a csapadéktól. A fából készült bútorok is időtállóak, de minden szezonban gondot kell fordítani kezelésükre. A napernyők és különböző belátásgátló ponyvák  olyan minőségűek legyenek, amelyek szűrik az UV-sugarakat. A balesetveszély elkerülésének érdekében az ernyőkön ellenőrizzük a szellőzőnyílást, illetve használat után mindig csukjuk össze. Ne helyezzünk asztalra, polcra üveg és könnyű kerámia tárgyakat, mert erős szél idején szintén veszélyes lehet. Egyedi bútorokat is készíthetünk, akár csináld magad-módszerrel is, de ügyeljünk arra, hogy biztonságos legyen.

Sokan a nagy lakberendezési áruházak kínálatából válogatnak. De mégis hogyan varázsolhatjuk egyedivé a kis erkélyünk megjelenését, ha nincs pénzünk egyedi darabokra?
A nagyobb berendezési tárgyak esetében igyekezzünk „alapdarabokat” választani, hiszen az egyediség a részletekben rejlik. A kiegészítőket évente vagy akár szezonálisan tavasz/nyár/ősz cserélhetjük. Az említett módszerrel akár évente újabb és újabb stílus alapján rendezhetjük be erkélyünket. Divatosan a feliratos kiegészítők, melyek kifejezik hangulatunkat, de növényeinket is megszemélyesíthetjük különböző csináld magad-féle trükkökkel.

Milyen lehetőségeink vannak, ha nagyobb a teraszunk? Milyen plusz elemek kerülhetnek be?
Manapság nagyon divatos az erkélyen történő étkezés, de a főzés is nagyon hangulatos. Ha nagyobb erkélyünk van, gondoljunk egy mini kültéri konyhára, ahol grill sütőt vagy előkészítő asztalt helyezhetünk el. Nagyméretű erkély esetén szóba jöhetnek a függőágyak, függőfotelek, különböző „lounge” bútorok is, melyek mind-mind kinti kényelmünket szolgálják, de akár egy komplett kültéri nappalit is berendezhetünk.

Milyen növényekkel operáljunk, ha trendik akarunk lenni? 
Növények kihelyezése előtt az éppen aktuális trendek mellett mindig vegyük figyelembe az erkély tájolását. Fontos megfigyelnünk, mekkora árnyékot adnak a falak, és szél ellen mennyire védett az erkélyünk.  Másik nagyon fontos szempont, hogy növényeink hosszútávon is fenntarthatóak legyenek, ha nyáron elutazunk akár csak egyetlen hétvégére, a nagy hőséget növényeink megsínylik. Divatosak és praktikusak is a szárazságtűrő fajták, például a pozsgások, kaktuszok és a levendula. Továbbra is trendi, hogy fűszernövényeket is nevelünk az erkélyen, a melyek közül a rozmaring nagyon strapabíró, akár tűzőnapot is jól viseli, ugyanakkor a bazsalikom rendkívül vízigényes. Ha egzotikus hangulatra vágyunk, akár téltűrő pálmát is beszerezhetünk a kertészetekben.

Fotók: Pinterest

Neked mi a top három  kedvenc kelléked, ha teraszról vagy erkélyről van szó?
Az első a párnahuzat akár menő feliratokkal, amelyeket, ha úgy tartja kedvem, hetente cserélgethetek. Aztán jöhet egy illatgyertya. Végül, de nem utolsó sorban egy puha szőnyeg, amire jólesik mezítláb rálépni.

A képen szereplő Floral Fanatic gyertyát a Greenway Design webshopjában, Ilditől tudod megrendelni.