Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Hosszú évek után láthatóvá tették a Közel-Kelet egyik legnagyobb mozaikpadlóját a Jordán folyó nyugati partján fekvő Jerikóban csütörtökön, egyetlen napra eltávolítva a védőburkolatot az 1200 éves műkincsről.

MTI

Az egyebek között vörös, kék és okker színű kövekből kirakott, mértani és virágmotívumokkal díszített kőpadló az Ommajjád-dinasztia egyik uralkodója, Hisám kalifa (724-743) palotájának a fürdőházát díszítette. Az iszlám palotát a 8. században földrengés pusztította el. A 827 négyzetméteres mozaikot, amelynek fő motívuma egy hatalmas életfa, az 1930-40-es években végzett ásatásokon tárták fel, majd egy idő után homokkal gondosan befedték, hogy megvédjék az időjárás viszontagságaitól. 

Hat éve, Jerikó város alapításának 10 000. évfordulójára egyszer már elbontották a védőburkolat egy részét egyetlen napra, de a fürdőház mozaikpadlója akkor sem volt látható, csupán a mellette lévő fogadóteremé. Utóbbin két gazella látható, amelyek egy almafa leveleit csemegézik gondtalanul, miközben a háttérben ólálkodó oroszlán harmadik társukra veti magát.

Rula Maaja palesztin idegenforgalmi miniszter közölte, hogy a 21 színű, 38 életképet ábrázoló mozaikpadlót a palota többi maradványával együtt 2018-ig teljesen felújítják. Jövőre védőépületet húznak fölé, addig újra lefedik. A felújítás befejezése után ismét teljes pompájában megnyitják a látogatók előtt a két kosárlabdapályányi padlómozaikot. A 11 millió eurós programot Japán finanszírozza egy tavaly kötött megállapodás értelmében.

A csütörtöki bemutatáson Jihad Jaszin, a palesztin idegenforgalmi és régészeti minisztérium restaurálási osztályának vezetője elmondta, hogy az 1967-es izraeli megszállás után semmiféle ásatást vagy restaurálást nem engedélyeztek, sőt az izraeliek fedetlenül hagyták a mozaikot, ami – mint mondta – súlyos károkat okozott a műkincsben. Az idegenforgalmi miniszter “a világ egyik legnagyobb és legszebb” mozaikjának nevezte a jerikóit, amelynek tervezett megnyitása a látogatók előtt reményei szerint segít fellendíteni a város turizmusát. Adatai szerint a várost már most is körülbelül egymillió turista keresi fel évente, ebből 400 ezer a belföldi (palesztin) látogató.

Kép: MTI/AP/Nászer 

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •