Újabb felfedezésre váró hely került fel a belvárosi gasztrotérképre, ugyanis egy igazi gyöngyszem kezdte meg tesztüzemét a Nádor utcában. A lipótvárosi Hildát nem lehet sem egy francia bisztróhoz, sem egy olasz kávézóhoz, sem egy új-hullámos étteremhez hasonlítani, ugyanis a lokál teljesen egyedi, friss és színes hangulattal fogadja vendégeit.

SZABÓ FRUZSINA ANNA- 061.hu

A Hilda lelke kétségtelenül az a fantasztikus csempemozaik, amely egy, a konyhából kilépő sikkes hölgyet és az étterem alapfogását, a grillcsirkét ábrázolja mesteri kompozícióban. “A hely belső terének hangulata Szendrő Péter és a 81 font építész iroda csapatának munkáját dicséri, aki Melka Gábor képzőművész közreműködésével alkotta meg a mozaikot. A csempe egyébként az étterem arculatának legfőbb alkotóeleme. A pulton egy sor 100 éves Zsolnay csempe szalad végig, ennek mentén indult el a tervezgetés. Az étterem falfelületein sorakozó csempék egyedi színűek, csak nekünk készültek.”– kezdi a történetet Szalai Ágnes, tulajdonos. 

A keresztneveket viselő étkezdék esetében felmerül a névválasztás miértje. Vajon ez esetben kit jelölhet? Talán a tulajdonos gyermekéről, édesanyjáról, a háztömb egykori híres lakójáról vagy netán egy kedvelt filmes karakterről kapta a nevét? “A Hildának otthont adó tömb egy Hild József által tervezett épület. Szerettem volna a neves építész előtt tisztelegni, de valami elegáns, kicsit csajos megnevezésben gondolkozta. Először szóba került felesége Erzsébet, de azt elvetettük, sajnos a lánya nevét nem sikerült kideríteni, így a Hild névvel játszva született meg a Hilda. “

Az étterem nem csak megjelenésében extravagáns, hanem ételkínálatában is. A Hilda alapkoncepciója az, hogy az egyszerű fogásnak számító grillcsirkét megcsupaszítsa a kajabódés előítéletektől és rossz tapasztalatoktól, majd felemelje a csúcsgasztróba. “Az általunk kínált csirke és kacsahúsok két- két és fél órát pirulnak egy francia grillben, a rotisserieben, amely gázüzemű és nyílt lánggal sütő szerkezet, ennek köszönhetően a kész húsnak más íze lesz, mint a büfékocsis társainak. De a grillszárnyas alapanyag is különleges, ugyanis hazánk egyetlen szabadtartású csirkefarmjáról érkezik. Egyelőre a slágerfogás a grillcsirke, amelyet hagymával sült krumpli valamint édesburgonya chipsszel, valamint paradicsom lekvárral kombinálunk. Természetesen nincs oka ijedtségre azoknak sem, akik szívesen malackodnak, ugyanis császárszalonnák is olvadoznak a rotisserieben.”

Szalai Ágnes hangsúlyozta, hogy az összesen huszonhat fogást kínáló étlap összeállításánál nem a mennyiség volt a lényeg, hanem az, hogy mindig magas minőségű ételt szolgáljanak fel. “Reggel rántottával, szendviccsel várjuk az éhezőket, de gondoltunk a laktóz és gluténérzékenyekre, valamint a vegetáriánusokra is. Alkoholos italokból egyelőre alaptételekkel vérteztük fel választékunkat, hisz kevesen isznak napközben, de cserében például frissen facsart gyümölcsleveket készítünk. Kicsit igyekszünk a mainstream ellen menni, ugyanis Coca-Cola termékek helyett igyekszünk magyar készítményeket vagy az átlagtól eltérő frissítőket kínálni.”

Januárban 08:00-tól 16:00-ig, ám februártól már 09:00-tól 17:00-ig vár HILDA. “A későbbi terveink szerint a délutáni zárás után, esténként hét órától már koktélbárrá változtatva újranyitjuk az éttermet, egy másik, degusztációs menüvel. A jó idő beköszöntével egy 16 fős terasszal is csalogatjuk vendégeinket. ” 

Fotók: Horváth Péter Gyula