Egy szabad országért címmel rendeznek fesztivált június 16-án pénteken a Városligetben, az 1956-os Emlékév egyik záró eseményeként. Az OIKOSZ Alapítvány és a PestiSrácok.hu közreműködésével megvalósuló eseményen családi és gyerekprogramok, koncertek és utcabál is lesz.

MTI

A fesztivált Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének és újratemetésének évfordulóján rendezik, az újratemetés történelmi helyszínének közvetlen közelében. A Kós Károly sétányon felállított színpadon a megemlékezés mellett lesznek családi és gyerekprogramok, filmvetítés, táncbemutató, szabadságharcos hagyományőrzők felvonulása. Az érdeklődők a helyszínen kipróbálhatják az Airsoft-lövészetet az 56-os szabadságharcot idéző fegyverekkel, és korhű harci járműveket is kiállítanak. Fellép Sasvári Sándor és a Bakáts téri gyerekkórus, az egybegyűltek közösen fogják elénekelni az Előre mind pesti srácok! című indulót a Lazio Roma szurkolóival, este pedig Szikora Róbert és az R-Go koncertje, majd utcabál zárja a fesztivált.
 
Mint a közleményben szerepel, Nagy Imre és mártírtársai újratemetése 1989. június 16-én a Hősök terén és a 301-es parcellánál a rendszerváltozás hajnalának egyik legfontosabb és legellentmondásosabb fordulópontja. A szervezők célja, hogy a rendezvény ne csupán megemlékezés legyen, hanem a szabadság ismételt elnyerésének, az 1956-os forradalom és szabadságharc beteljesülésének örömteli üzenetét is közvetítse. A belépés minden programra ingyenes.

Kép: Fotrepan