Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 98
 •  
  98
  Shares

Új applikációval fedezhetjük fel a Fiumei úti sírkert, Európa egyik leggyönyörűbb és a magyar nemzet számára legjelentősebb temetőjét. Az okoseszközökön elérhető FiumeiGuide nevű alkalmazás a legfrissebb megvalósult eleme a Nemzeti Örökség Intézete terveinek. A teljes egészében nemzeti emlékhellyé nyilvánított sírkert vagyonkezelőjének kiemelt célja, hogy a temető kihagyhatatlan turisztikai célponttá, nemzetközi szinten is kiemelkedő kulturális látványossággá váljék.

MP – 061.hu

A 19. század közepén Pest köztemetőjeként megnyílt Fiumei úti sírkert (korábban Kerepesi úti temető) a század végére Magyarország legrangosabb kegyeleti helyévé vált. Itt áll többek között Batthyány Lajos, Deák Ferenc és Kossuth Lajos mauzóleuma, de a temető nemzetünk nagyjainak emlékezete mellett az 1849 óta egymást váltó történelmi korszakok lenyomatát is őrzi. Itt nyugszanak legnagyobb számban a magyar történelem és kultúra nagyjai, a síremlékek jelentős része pedig művészettörténeti érték, híres építészek, szobrászok alkotása. A sírkertben külön parcellát kaptak a művészek, a jakobinusok, az 1848-as és 1956-os forradalmak hősei, és hatalmas mauzóleum emlékeztet a pártállami idők halottkultuszára is. A 60 hektáron elterülő, gazdag növény- és állatvilágáról is ismert, arborétumnak is beillő temetőkert 2016 óta a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) kezelésében áll, és fogadja immár méltó módon látogatóit.

A NÖRI főigazgatója bemutatja az új appot, amelyet a Professzionál Zrt. készített. Háttérben a restaurált Apponyi-hintó (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Az elmúlt négy év eredményei kézzel foghatóvá váltak, ezek közé tartozik az új applikáció, amelynek fejlesztésére a Miniszterelnökség nyújtott hatmillió forint forrást a nemzeti emlékhelyek fenntartható használatát segítő pályázatból – mondta az alkalmazást bemutató hétfői sajtótájékoztatón Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója. Szavait részben igazolta a tájékoztató helyszínéül választott üvegpavilon is, amelyben a világ második legnagyobb gyászhintója, a trianoni védőbeszédéről híres gróf Apponyi Albert 1933-as temetésén (is) használt ún. Apponyi-hintó látható. A sírkert új interaktív felületét ismertetve a főigazgató hangsúlyozta: az alkalmazás az egész világon egyedülálló, a NÖRI munkatársai legalábbis nem bukkantak hasonló kezdeményezésre a világ nevesebb sírkertjeink honlapjait átböngészve.

A FiumeiGuide segítségével a nagyjából fél margitszigetnyi területű temető hatalmas ligetével, szoborparkjával nemzetközi szinten is kiemelkedő kulturális látványossággá válhat,

és csakúgy, mint a párizsi Pére-Lachaise temető, a washingtoni Arlington National Cemetery vagy a londoni a Westminster Abbey és a Highgate Cemetery, kihagyhatatlan célpontja lehet a hazánkba látogató külföldi turistáknak.

Az app felhasználóbarát formában, minden korosztály és a meglévőnél jóval szélesebb kör számára könnyen kezelhető módon nyújt ismereteket a sírkert fontosabb látnivalóiról. A látogatók egy része ugyanis – kiváltképp a pandémiás helyzetben – a meghatározott időpontra szervezett csoportos túrák helyett inkább az egyéni vagy családi körben kívánja felfedezni a látványosságokat.

A FiumeiGuide Görgei Artúr, a magyar történelem legnagyszerűbb katonai vezetőjének fejfájánál (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Egyelőre száz látnivalóval és csak androidos telefonon érhető az app magyar és angol nyelven, de a lista folyamatosan bővül, ősszel már IOS-es készülékeken is elérhető lesz a főigazgató szerint.

A jelenlegi, szubjektív összeállítású „top 100” nevezetesség között vannak a sírkert ékköveinek tekinthető nagy mauzóleumok, a nemzet nagy politikusainak, Batthyány Lajosnak, Deák Ferencnek, Kossuth Lajosnak a sírépítményei, továbbá a legjelentősebb emlékművek és látványosságok, így a nemrég felavatott Első világháborús emlékmű, a külön pavilonban kiállított Apponyi-hintó vagy a részlegesen megújult, freskós kupolával zárt kettős árkádsor.

A legnevezetesebb parcellák mellett több jelentős személy síremléke is megtalálható az alkalmazásban, így Ady Endre, Arany János, Jókai Mór, Munkácsy Mihály és József Attila nyughelye, de az applikáció segítségével könnyen megismerhető az első magyar orvosnő, Hugonnai Vilma, a Titanic katasztrófájának túlélőit mentő hajóorvos, Lengyel Árpád vagy a világhírű divattervező Rotschild Klára síremlékháza is – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A Batthyány-mauzóleumnál (Fotó: Horváth Péter Gyula)

A GPS-koordináta alapú alkalmazás használója adott helyzetéhez viszonyítva listázza a látnivalókat, előre véve a legközelibbeket, de lehetőség van abc-rendben vagy közvetlenül is rákeresni a kívánt célpontra. A helyszín kiválasztása után megjelenik a nevezetességre vagy az ott nyugvó személyre vonatkozó tömörebb leírás, de lehetőség van egy hosszabb, számos érdekességet és képgalériát rejtő tartalom elérésére is. Radnainé Fogarasi Katalin felhívta a figyelmet arra is, hogy a honlapon már online sírkerti sétákat indítottak: elsőként Mikszáth Kálmán halálának 110. évfordulója alkalmából, az író híres kortársairól adott rajzain keresztül fedezhetjük fel a nevezetességeket.  

Kiemelt fotó: HORVÁTH PÉTER GYULA


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 98
 •  
  98
  Shares