Különleges vizsgálatsorozat vette kezdetét, amely Csontváry Kosztka Tivadar teljes életművét veszi górcső alá, mégpedig olyan természettudományos módszerekkel, amelyek nyomán az anyaghasználattól a festéstechnikáig húzódó értékes információk születhetnek nemcsak restaurátorok, de művészek, művészettörténészek számára is. Galambos Éva vezető restaurátor videónkban arról beszél, az induló kutatás tulajdonképpen egyfajta nyomozásnak, adatgyűjtésnek tekinthető, amely egy egész életművet foglal majd magába.

SUSNSZKY MÁTYÁS – 061.hu

A műtárgyvizsgálatoknál alkalmazott természettudományos vizsgálati módszerek és eszközök a hazai alkalmazott restaurátori, anyagvizsgálati kutatásokban az elmúlt évtizedekben jelentek meg több kutatóhelyen egyaránt. Ez a fejlődés tette lehetővé, hogy egyfajta tanulóprojektként olyan kutatás induljon el, ahol nem pusztán egy-egy képet vizsgálnak szakvélemény készítési céllal, hanem a teljes Csontváry-életművet, annak korszakait, témáit, esetleges ellentmondásait is feltáró nagyprojekt vegye kezdetét. Utoljára életműre koncentráló kutatás 1984-ben indulhatott a Magyar Nemzeti Galériában, ahol Munkácsy Mihály képeinek szisztematikus vizsgálata történt meg a kor szintjén elérhető vizsgálati módszerek alkalmazásával. A Csontváry-életmű alkotásait elemző kutatási projekt 2021. nyarától 2024. nyaráig tart. „A Csontváry-életmű alkotásait érintő nagyműszeres, festéstechnikai és anyaghasználati célú analitikai vizsgálatok elvégzése” című kutatást a Magyar Nemzeti Bank támogatja.

Videónkban Galambos Éva vezető restaurátor többek között arról beszél, a kiinduló ötlet Csontváry Öreg halász című festménye restaurálási munkálatainak idején merült fel. Az ennek nyomán induló kutatás tulajdonképpen egyfajta nyomozásnak, adatgyűjtésnek tekinthető, amely egy egész életművet foglal majd magába, és olyan vizsgálatokat is tartalmaz, amelyeket a szakma a bűnügytechnikából emelt át. Ilyenek például azok a fotótechnikai vizsgálatok, amelyeknél a normál fény mellet UV-, és infravörös megvilágításban is vizsgálják a képeket. „Ezek titkok” – fogalmaz Galambos Éva, hozzátéve, hogy a vizsgálatok során például elmélyülhetnek a Csontváry festészeti módszereivel kapcsolatos ismertetek: hogyan vitte fel a festéket, hogyan karcolt vissza rétegeket, hogyan ért el pasztózus hatást festményein. A festéstechnika mellett vizsgálják magát a vásznat, a festékek alapanyagait, kiderülhet továbbá, vannak e vázlatrétegek a kész képek alatt. A restaurátor kiemelte, a vizsgálatok nagy része roncsolásmentes, még a mintavétel is a festmények olyan területéről történik, és olyan kis mértékben, hogy egy óvatlan költöztetés is több kárt okozhat a művekben. A keletkező mintatár létrehozásával viszont egy értékőrző, és új szintű értékeket teremtő adatbank vagyonának megalapozása kezdődik. 

Forrás/fotó/videó: nullahategy.hu