A Dalinda női a capella trió egyik tagja, Nádasdy Fanni volt a Pesti TV Gerilla Bár című műsorának vendége (a teljes interjú ITT látható), akivel a népdalfeldolgozások szépségéről, nehézségeiről beszélgettünk. Az interjúban szó esett arról is, miként tud együtt dolgozni három különböző hangszínű énekesnő, ráadásul több szólamban.

061.hu

“Új virágkorát éli ma a magyar népzene. Maga a szubkultúra is kitágult az elmúlt évtizedben, egyre több fiatal jár táncházba, egyre többen jönnek rá, mennyire jó népzenére, saját hagyományos zenénkre bulizni, szóval szerintem van létjogosultsága ennek a zenének. Arról nem is beszélve, hogy a magyar népdalok teljesen általános, univerzális témákat dolgoznak fel, amelyek attól függetlenül, hogy kicsit régiesebb megfogalmazásmódban hangzanak el, a lényegük ugyanaz, csak le kell fordítani őket, transzformálni a mai nyelvezetre” – fogalmazott Nádasdy Fanni.

Az interjúból az is kiderül, mitől népi egy hang, hogy a formáció milyen szempontok alapján nyúl egy-egy dallamhoz, és hogy kellett-e idő ahhoz, hogy a három hangszín összeérjen.

A Dalindáról korábban ITT beszélgettünk Paár Juliannával.