Ellen és barátnői eltökélten kutatják a szerelmet. Három éven át kísérjük öt késő harmincas és kora negyvenes nő életét;  nyolc jelenetbe tömörítve csalódásaikat és örömeiket. Küzdelmeik háttere egy-egy különleges esemény: szilveszteri parti, házavató, meglepetésbuli, szentivánéji mulatság, esküvő, névadó ünnepség, házassági évforduló, születésnap. 

CSETE BORBÁLA – 061.hu

Szeretnék dán lenni. De legalább egy dán unokatestvért szeretnék kérni, nemcsak a tapintható középosztályi kényelem okán… A film a szerelmi csetlés-botláson túl a baráti közösség megtartó erejéről szól, arról, hogy a tartós, akár gyerekkorban gyökeredző barátságok igenis élethosszan elkísérhetnek. Mindez nem feltétlenül kellemes: elmondják azt is, ha épp élete hülyeségét játssza az egyébként hiperemancipált doktornő, aki abban is szeretője ígérgetéseinek beteljesülését látja, ha a pasi épp a harmadik gyereket várja a nejétől. 

_MG_4903 kopi

Aztán az univerzum megmutatja: attól félj a legjobban, ha valóra válik életed álma. Amikor a feleség tudomást szerez a liezonról, a kirúgott férj hiába köt ki a szeretőnél, életképtelennek bizonyul a sokáig dédelgetett románc. Látunk lombikgondokat: és a leszbikus pár válsága az elnyűtt kisgyerekes szülők bármelyikéé lehetne. Párkapcsolati játszmák virgonc paródiái sorakoznak: a talán egyetlen dán nyári nap férjre erőltetett öltönye sem menthet meg frusztrált neje dühétől. Szinte burleszkes a csúf véget érő, még célja beteljesülése előtt megsemmisült pöpec fotódekorált zsúrtorta. És az egyetlen pár, aki ebben a kavalkádban, úgy tűnik, tényleg megérdemelte volna, hogy boldogan éljen, amíg meg nem hal, nos, náluk közbeszól a rák. Mégis az özvegy tanárember rezignált szavai szólnak a méltó, szembenéző szerelemről: későn kezdte el szeretni a párját. Ne essünk ebbe a hibába!

Számos nemzetközi fesztiváldíj nyertese az Egy szó, mint száz, a rangos dán Bodil díjkiosztón a legjobb színésznő és a legjobb forgatókönyv díját kapta. A Dogmás kézikameramozgásnak köszönhetően részesei leszünk a barátok szociális eseményei sorának; üdítő, és közben kijózanítóan keserű a laisser-faire képtelensége. A házaspári klisék friss, frappáns és sokszor a magyar viszonyokhoz képest tabudöntögetőn éles megfogalmazása sokszor hoz nyílt kacajokat a nézőtéren. Tanulság: már az az első randikat is rángassuk vissza a realitásba!

Egy szó, mint száz: szerelem! (12)
színes, dán romantikus vígjáték, 2015
Eredeti cím: Lang historie kort
Rendező: May el-Toukhy
Szereplők: Jens Albinus, Danica Curcic, Trine Dyrholm, Tilde Maja Frederiksen, Norma Omega
Magyarországi bemutató: 2016. június 16.