True, Gold vagy a Through The Barricades… mára klasszikussá vált slágerek a 80-as évekből öt jóképű fiútól. Úgy hívták őket: Spandau Ballet. Feloszlásuk után az énekes, Tony Hadley sokáig csak szerzőként hallatott magáról, majd jött a Spandau Ballet újra egyesülése. S bár a közönség ezúttal is imádta őket, Tony Hadley énekes tavaly végleg kiszállt a zenekarból, mert úgy döntött, szólókarrierjére koncentrál. Ennek eredményeként a Spandau Ballet egykori énekese Budapestre látogat februárban, új lemezével turnézva. A friss dalok mellett természetesen felcsendülnek majd a régi klasszikusok is, február 23-án, a Dürer Kertben. Vajon szívesen emlékszik még a régi időkre?  Tony Hadleyvel, a Spandau Ballet énekesével beszélgettünk.

 L.T. – 061.hu

Korábban azt mondtad, hogy nem vagy nosztalgikus alkat, pedig ha valakinek, hát neked van miért nosztalgiázni, van mire visszagondolni.  Nem szívesen idézed a múltat?
Nem is az a lényeg, hogy nosztalgikus vagyok-e vagy sem. Büszke vagyok a régi időkre, a klasszikus slágereinkre, de szívesebben nézek előre. Rengeteg érdekes és izgalmas dolog vár még rám. Nemrég jött ki egy új dalom, hamarosan megjelenik az új albumom is. De ne érts félre: hálás vagyok mindazért, amit a múltban elértem és azokért az évekért, amikor a zenekarral siker sikerre halmoztunk. De most szeretnék a jövővel foglalkozni.

Spandau Ballet 1985-ben. Középen Tony Hadley. Fotó: Fabio Nosotti/CORBI

Nem hiányzik az a csillogás, ami a nyolcvanas években a Spandau Ballet zenekart körülvette?
Nem igazán. Boldoggá tesz, hogy még képes vagyok 2018-ban is valami újat létrehozni és nem csak a múltból élek. Minden változik, folyamatos mozgásban van a világ és én, örülök, hogy lépést tudok tartani vele. Ma is ugyanúgy felismernek az emberek az utcán, mint régen, csak ma már nem sikítozó tinédzserek rohannak utánam, hanem felnőtt emberek mosolyognak vagy köszönek rám. Ők az egykori tini rajongók. Együtt felnőttünk de ma is összetart minket a zene szeretete. Ma már egészen másképp lehet ismertségre szert tenni, mint a mi időnkben. Az internet és a közösségi média felgyorsította a folyamatokat, megnyitotta a kapukat és közelebb hozta egymáshoz a rajongókat és a hírességeket.

Még ma is rendszeresen énekelsz Spandaul Ballet dalokat?
Természetesen. Nem hagyhatom ki őket. A közönség a Spandau Ballet dalokról ismer engem, elvárja tőlem, hogy elénekeljem őket. A zenekar frontembere voltam, lényegében velem azonosítják a dalok nagy részét. Nem tehetem és nem is akarom megtenni, hogy nem énekelem őket a koncerteken.

Mit gondolsz, összeállhat újra a Spandau Ballet? A nyolcvanas évek után volt egy új, 21. századi karrieretek is, de aztán te kiszálltál tavaly a zenekarból. Miért?
Nagyszerű éveink voltak, remek éveket éltünk meg a nyolcvanas években és nagyon jól sikerült a visszatérés 2009-ben és 2014-ben is. Tényleg nagyon jól ment újra a közös munka, élveztem, hogy megint együtt zenélünk, de ha új dolgokra szeretnék koncentrálni, nem volt más választásom, mint kiszállni a zenekarból.

Tony Hadley “Akkor és most”

A Spandau Ballet sikerei után nagyon sokféle dologba belefogtál. Nehéz volt megtalálni a helyed szóló előadóként  egy sikeres zenekari időszak után?
A Spandau Ballet csak egy szakasz volt az életemben. Már előtte is szólóban énekeltem és utána is önálló művész voltam szerzőként is előadóként egyaránt. Szóval egyáltalán nem volt nehéz, ráadásul nem érzem magam egyedül a színpadon, hiszen ott van velem a fantasztikus zenekarom, kiváló muzsikusokkal.

A Spandau Ballet legnagyobb slágere vitathatatlanul a True. De te vajon melyik dal szereted? Olvastam, hogy a Through The Barricades a kedvenced.
Igen, ezt többször elmondtam már és a koncerteken is mindig hangsúlyozom, hogy ez a kedvenc dalom. A dal mögött húzódó történet mind a mai napig aktuális, pont annyira megérintő és életszerű, mint a 80-as években.

Még ma is romantikus alkatnak tartok magad?
Azt hiszem, erről inkább a feleségemet kellene megkérdezni. De egyébként azt hiszem, ő is azt mondaná, hogy igen. És én is azt vallom, hogy romantikus alkat vagyok. Reménytelenül romantikus.

Fotó: Billboard

Mit kell tudnunk a 2018-as Tonyról?
Nos, van egy új dalom, ami néhány hét múlva megjelenik és amit egy vadonatúj szóló album követ majd. Úgyhogy mindenki tartsa rajta a szemét a Tony Hadley oldalakon. A Facebookon és az Instagramon folyamatosan tájékoztatom a rajongókat. Az a célom, hogy annyit koncertezzek, amennyit csak lehet. Szeretném az új dalokat minél több embernek élőben is előadni.

Milyen dalokat hallhatunk majd tőled Budapesten?
A koncert régi és új Tony Hadley dalokból áll össze. Elég sok számot írtam, úgyhogy megtehetem, hogy csak a kedvenceimet válogatom ki egy-egy koncertre. De természetesen megszólalnak majd a legnagyobb Spandau Ballet slágerek is.

vezető kép: tonyhadley.com