Az Üllői Úti Fuck és a Marlboro Man együtt ünnepli 34., illetve 30. születésnapját, bár a Covid miatt legalább két évet letagadhatnak. A két zenekar tagsága az évek alatt gyakran összekeveredett, most együtt idézik meg az elmúlt három évtized kegyetlen dalait. Trágár és tróger este lesz, az biztos.

061.hu

A Dürer Kertben december 27-én 19 órakor kezdődő esten hallhatók lesznek a bandák legrégebbi és legújabb dalai egyaránt, ahol csakúgy, mint a régi időkben, néha becsatlakoznak egymáshoz és közösen adnak elő egy-egy számot. Mindkét zenekar szövegei meglehetősen szókimondók és gyakran kemény társadalomkritikával bírnak, felnőttként kezelik a közönséget, messzire elkerülve a smúzolást és a negédességet, meghagyva az ilyesmit a mainstream, de gyakran már az alter vonalban is jellemző, nyáltól csöpögő vattacukrot prédikáló előadóinak. Ám aki szereti őket, az pont ilyesmire vágyik: laza muzsika, kemény szövegek.

Marlboro Man

A zenekart 1992-ben alapította az akkori S-Modell és az Üllői Úti Fuck, valamint a jelenlegi Quimby dobosa, Gerdesits Ferenc két gitáros barátjával, a fő zeneszerző Selmeci “Basstard” Péterrel és Mayer Norbert szólógitárossal. A zenekar célja és küldetése az emberi hülyeség elleni állandó és kilátástalan küzdelem, tárt karokkal fogadnak mindenkit, akinek elege van a világot átitató ostobaságból, rosszindulatból és nem vevők az agymosásra. Mindezt kemény, kritikus és ironikus szövegekkel, valamint country rockos, alter, blues és rock’n’roll elemekkel dúsított folkkal, újabban a 80-as évek elején népszerű Neue Deutsche Welle jegyeket tartalmazó zenével teszik. A 90-es évek első felében rengeteg koncerten léptek fel, a legnépszerűbb fesztiválok – Sziget, Efott, Fishing On Orfű, Aranyember – rendszeres fellépői voltak.

Tavaly óta ismét rendszeresen koncerteznek, a jelenlegi felállás: ifj. Gerdesits Ferenc: ének, akusztikus gitár, Gerdesits Máté basszusgitár, Mayer Norbert szólógitár, Somos András fuvola, billentyűsök, Kaminszki Szergej dobok. Eddig megjelent albumaik: Halak (1992), Tombol a hülyeség (1995), Pinus Negra (2003) Kakasütés (2012), Egyre lejjebb (2018), Zene Süketeknek (2021), Kínos (2022),


Üllői Úti Fuck

1988-ban alakult, Szántó Gábor gitáros, énekes vezetésével, azóta csak ő és az évek alatt többször távozó és visszatérő Farkas(ember) Zoltán dobos az állandó tagok. Szántó szavaival az Üllői Úti Fuck zenei stílusa: budapesti odamondogatós, de a Fuck örömmel és töretlen lelkesedéssel viszi el az odamondogatást az ország minden pontjára.

Régi és új rajongóik egyaránt láthatják és hallhatják őket vidéki kis- és nagyvárosok színpadain, falunapi rendezvényeken, fesztiválokon, kis és nagykocsmákban no és persze a nagy slágernóta az Esküvő miatt, néha a zenekar esküvőkön is megjelenik. Elhíresült számukat több tucat zenekar játszotta és játssza a mai napig a Nagy Napon.

A zenekar alapító tagjai közül a két nagy „öreg”: Szántó Faszi és Farkasember biztosítja a mostani Fuck zenekar alapját, két ifjonc titánnal kiegészülve. Zenei stílusát tekintve az Üllői úti Fuck: minden (rock, punk, alter vagyis csodás eklektikus-harmonikus). Eddigi megjelent albumaik: I. (1993), Fekszik (1996), A ló túlsó oldala (1997), Én meg a farkasember (1999), A gyengébbek kedvéért (2006) Kössszépeee (2017), Fuck and Roll (2018), Fordított világ (2019)