Az éhezők viadala: A kiválasztott – II. a filmes ipar egyik legnagyobb vakfoltja, hiszen mi értelme van annak, hogy a Poszáta nyíllal lőjön a madarakra egy olyan korban, amikor az informatika felhőkarcolókat léptet odébb, mint egy sakkfigurát. 

PÁN – 061. hu

Miért nem pisztollyal lő Katniss Poszáta Everdeen (Jennifer Lawrence) a csatornában bujkáló mutánsokra, amikor ötször nagyobb hatékonysággal tudná kinyírni őket, mint a nyíllal… Miért kell milliárdokat elkölteniük a játékfejlesztőknek, hogy szórakoztassák a tömeget, mikor e pénz töredékéből bőven leszerelhetnék a “csőcseléket”, ha beindítanának egy szerény szociális programot.

 

A film amellett, hogy kapitális hülyeség, még vacakul is van összerakva, jól látható, hogy sokszor az egymáshoz beszélő szereplők között sincs interakció, mintha összemontírozták volna őket egy-egy jelenethez. Mindenki felvette otthon blue boxban, aztán egy vágóprogram és egy kis utómunka után összetolták a jelenetet. Arról nem beszélve, hogy állítólag egy hatalmas, mindent elöntő háború zajlik a felszínen, és ehhez képest mi csak néhány agit-propos harcost látunk a föld alatt, de a tényleges háborút egy percig sem.

Ez így olyan, mint egy színházi előadás. Valahol háború dúl, de mi csak azt látjuk, hogy valaki teát tölt egy szamovárból, és azon kesereg, hogy 500 versztára van Moszkva. Egy látványfilmben meg kell mutatni a háborút, nem lehet megspórolni, ki kell fizetni az utómunkákat gyártó kelet-európai grafikusokat. Persze, aki megnézi Az éhezők viadalát, fogadja el a játékszabályokat, azt, hogy van egy társadalom, amiben kinyírják a fiatalokat élő egyenes adásban, egy vetélkedő keretein belül. Aki lemaradt a Lusta Emmi és a detektíveknél, vagy a Harry Potternél, úgysem érti meg, hogy az extrém design cuccokba bújt műsorvezetők látványától miért esnek hasra az éhező körzetek  melós fiataljai, hiszen a tévés fazonok önmagukban is irritálóak.

A Televziós mesék felnőtteknek sorozat 1979-ben sem volt ennyire beteg, pedig ott az aztékok földjén megjelentek a meztelen nők egy távoli bolygóról, majd a Santa Mariával elhajóztak a sztratoszférába, miközben a Kalevalából olvastak fel egymásnak idézeteket. Ez az éhségmenet mozi abszurdabb volt annál is, mint amikor a százmilliókat külföldön rejtegető MSZP-s Simon Gábor a szegényekért aggódva Miskolcról Pestig gyalogolt.

 

No, de mit láthatunk a filmben? Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) felismeri (!), hogy már nem a túlélés, hanem a jövő a tét. Panemet lángba borítja a totális háború, amiből semmit sem látunk, csak azt, hogy Katniss és a stábja megküzd a játékmesterek csapdával, követve a front első vonalát. De ha olyan showműsorkat szerveztek a játékmesterek, amiben szuroktenger lepi el a szereplőket, ha rossz járdalapra lépnek, akkor hol volt itt az első vonal?

Mikor telepítették oda a látványos gyilkoló színházat? Persze, nem kell értelmet keresnnk a filmben, próbáljunk meg ráhangolódni arra, hogy Katniss végső leszámolásra készül Snow elnökkel (Donald Sutherland), miközben legjobb barátaival – Gale (Liam Hemsworth), Finnick (Sam Claflin) és Peeta (Josh Hutcherson) elindulnak Panem felszabadításáért. Snow elnök rózsákkal teli üvegházban várja sorsa beteljesülését, aztán jön egy biblikus kép: a poszátának nemcsak a bőrszerkójára feszülő nyíl áll jól, megy neki a fészket rakó anya szerepe is.

Az éhezők viadala – A kiválasztott 2.
amerikai kalandfilm
Bemutató: 2015. november 19.
Forgalmazó: Fórum Hungary
Rendező: Stanley Tucci
Szereplők: Jennifer Lawrence, Donald Sutherland, Liam Hemsworth, Sam Claflin