Idén huszonöt budapesti színház hatvanegy helyszínen várja interaktív, rendhagyó és különleges produkciókkal a közönséget szeptember 19-én, a Színházak éjszakáján.

MTI

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a rendezvényt beharangozó hétfői budapesti sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a sokoldalú programok azokat is becsábítják a színházakba, akik nem rendszeres látogatók. A negyedik Színházak éjszakáján a résztvevő teátrumok idei új bemutatóikra szeretnék felhívni a figyelmet, emellett a kulisszák mögé is betekinthetnek a látogatók. A több száz program – akárcsak az elmúlt években – egyetlen karszalaggal látogatható. A rendezvény fővédnöke Tarlós István, Budapest főpolgármestere. A főpolgármester-helyettes hozzátette, hogy idén játékos újdonsággal jelentkezik a főváros a Budapest széke program meghirdetésével: a fővárosi színházakban ezen az estén páros belépőket nyerhetnek látogatók.

A Színházak éjszakája programjában idén részt vesz az Átrium Film-Színház, a Bethlen Téri Színház, a Budapesti Operettszínház, a Centrál Színház, a Dumaszínház, a Játékszín, a József Attila Színház, a Jurányi Inkubátorház, a Karinthy Színház, a Katona József Színház, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, a Madách Színház, a Magyar Állami Operaház, a MU Színház, a Nemzeti Színház, az Örkény István Színház, a Pinceszínház, a Radnóti Miklós Színház, a Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Ódry Színpada, a Szkéné Színház, a Thália Színház, a Trafó, az Újszínház és a Vígszínház – mondta el Komáromi György, a Színházak éjszakája projektvezetője, hozzátéve, hogy eredetileg a Budapest Bábszínház is részt vett volna a programban, de az augusztus közepi nagy vihar komoly károkat okozott az épületben.

A Színházak éjszakáján az érdeklődők a színházak nézőterei mellett többek között az előcsarnokokban, a próbatermekben, a lépcsőházakban és a padlásokon is láthatnak előadásokat. Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója programjaikról elmondta: a Színházak éjszakáján a Pesti Színházban Hegedűs D. Géza előadása látható, a Vígszínházban Venczel Vera mesél az idén 120. évadját ünneplő teátrumról, majd 21 órától az Össztánc című produkciót tekintheti meg a közönség. A Bethlen Téri Színházban többek között bábkabaré, az Átrium Film-Színháznak helyet adó Mozsár Kávézóban táncworkshop, a Centrálban karaoké és beszédtechnika, az Operettszínházban zenés gyermekműsor és hangszerbemutató, a Dumaszínházban daldélután és stand-up, a Játékszínben és a József Attila Színházban interaktív gyermekprogramok és talkshow, a Jurányiban óriásbuborék-show, a Karinthyban vicces tárlatvezetések várják a látogatókat.

A Katonában egyebek mellett felnőtteknek szóló workshop, a Kolibriben diavetítés, a Madáchban gramofonslágerek, az Operában kulisszatúra, a MU Színházban interaktív táncóra, a Nemzetiben nyílt próbák és beszédóra, az Ódry Színpadon impro maraton, az Örkényben épülettörténeti kalandozás, a Pinceszínházban versszínház, a Radnótiban zenés est, a Rózsavölgyiben Lyukasóra, a Szkénében felolvasószínház, a Tháliában kuplék, a Trafóban olvasópróba, az Újszínházban mesepremier is szerepel a programkínálatban.