Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Aki azzal az ambícióval forgat gengszterfilmet, hogy megújítja a műfajt, az először is szerez egy jó alapanyagot (ez esetben a Dennis Lehane regényét, az író olyan történeteket jegyez, mint a Titokzatos folyó vagy a Viharsziget), összerak egy remek színészi gárdát (Chris Messina, Zoe Saldana, Sienna Miller, Brendan Gleesonó, Robert Glenister, Elle Fanning), keres hozzá mondjuk egy Oscar-díjas rendezőt (ez esetben Ben Affleck magára gondolt). Hogy a dolog mégsem sikerült? Nos, ennek a legfőbb oka az, hogy a szeszcsempészet korában játszódó filmben olyan piát forgalmaznak, aminek kicsi az alkoholtartalma. Megmagyarázzuk.

PZL- 061.hu

Az éjszaka törvénye egyik legnagyobb tévedése maga Ben Affleck , aki nem a megfelelő karakter erre a szerepre, neki ehhez túlságosan is jófiús a fizimiskája, a filmhez mondjuk a fiatal Robert de Niro kéne, és Afflecket az sem menti meg, hogy a fekete őz, Graciella Suarez (Zoe Saldana) azt mondja neki: „Nem vagy elég kegyetlen”. Hiába épít a film erre a motívumra, szerepe szerint mégis kegyetlennek kéne lennie, de úgy csetlik-botlik a lenvászon öltönyeiben, mint egy nyájas pöts, aki a villáskulcsot sem képes megfogni, nemhogy a gépfegyvert. Nem tett jót a filmnek a minősíthetetlen szinkron sem, aki teheti, eredeti nyelven nézze meg. A szinkronnál is nagyobb baj az, hogy a filmben nem érezzük a drámát, az izgalmat, annak ellenére sem, hogy van benne autósüldözés, bankrablás, a végén pedig lemészárolnak több tucat rosszfiút.

A filmben tényleg minden benne van, amitől 2017-ben izgalmas lehet egy gengszter mozi, van itt mocsárvidéki vallási fanatizmus, egy megrontott, de félig szentté vált kamaszlány, égő keresztekkel és csuklyákkal bemutatkozó Klu-Klux Klán, art deco dívák, kitartott femme fatale ribancok, szerelem, árulás, család, kisgyerek, bűn, bánat, bosszú, néhány vagány bontmot…, de mégsem áll össze. A szabad élethez nem elég törvényen kívül élni, saját törvényt kell teremteni – mondja Joe Coughlin (Ben Affleck), szóval, jók a dumák is, de mivel maga a történet nincs jól elmesélve, úgy lógnak le a filmről a szlogenszerű szövegek, mint a kabátról azok a gombok, amelyek éppen le akarnak szakadni.

Ben Affleck  összerakott már néhány remek forgatókönyvet, de most megroppant a hatalmas súly alatt. Nemcsak adaptálta a regényt, de ő rendezte, ő játszotta a főszerepet, és részben a produceri feladatokat is ellátta. Ez túl sok volt neki, nem volt kontrollja. Dennis Lehane regénye alapján készült gengsztermozi jogait már 2012-ben megvette a Warner, de a főszerepre kiszemelt Leonardo DiCaprio nem ért rá. Affleck viszont igen, aki viszont színészi kvalitásokat illetően nincs egy súlycsoportban DiCaprióval. Igen, Affleck súlytalan, hiteltelen játéka már önmagában is gallyra vágta a filmet, így hiába a remekül megépített részletgazdag kulissza, a jó színészi gárda, nem sikerül a jeleneteket összefércelni, nem áll össze a történet íve, Affleck inkább lúzernek néz ki, mintsem egy nagymenőnek.

A film egy bűnözői karrier felépítése, de az embernek folyton az jut eszébe, hogy minden egyes jelentét máshol (Keresztapa, Tégla, stb.) már jobban megcsinálták. Azt sem lehet nagyon elhinni, hogy van valaki, aki jófiú akar lenni, de közben mégis ő lesz Tampa-környékének a fő maffiavezére. Egy moralizáló gengszterfőnök még  a vígjátékokban is hülyén mutat, nemhogy egy olyan moziban, ami nagyon is komolyan akarja venni magát. A film sok mindent markol, de végül nem mond semmit. Csak életképeket látunk, egy kétórás klipet. Minden jelenetben elhangzik egy-egy bölcsesség, így a moziból kijövet szinte önkéntelenül szakad ki az emberből, hogy a gengszterfilmet készíteni olyan, mint maffiózónak lenni a szeszcsempészet idején. Ha nem jó az árud, és ha át akarod cseszni a vevőket, akkor ne csodálkozz, ha elbuksz.

Az éjszaka törvénye
amerikai film
rendező: Ben Affleck
szereplők: Ben Affleck, Elle Fanning, Zoe Saldana, Sienna Miller
bemutató: 2017. január 26.
forgalmazó: InterCom

Képek: InterCom


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •