Christopher Forbes, a Forbes amerikai magazin tulajdonosa megválik hatalmas III. Napóleon korabeli gyűjteményétől, a maga nemében páratlan kollekciót korabeli levelekkel, fotókkal és festményekkel Franciaországban bocsátják árverésre.

MTI

Forbes édesapja mintegy 40 év alatt “építette fel” a gyűjteményt. “Ez a világ legnagyobb és a legfontosabb második császárság kori gyűjteménye” – közölte az árverést szervező Osenat aukciósház vezetője, Jean-Pierre Osenat. A gyűjtemény fontosabb darabjait az elmúlt évtizedekben mind az Egyesült Államokban, mind Nagy-Britanniában kiállításokon bemutatták.

A március 5-6-ra tervezett fontainebleau-i árverésen mintegy háromezer tárgy kerül kalapács alá, köztük páratlan dokumentumok, mint például I. Napóleon, III. Napóleon és felesége, Eugénia levelei, I. Napóleon és Joséphine egyházi esküvőjének tanúsítványa. Ritka könyvekre és fotókra – köztük Nadar és Gustave Le Gray felvételeire – valamint mintegy 500 festményre és rajzra lehet majd licitálni. Utóbbiak között hatalmas csatajelentek és nagyméretű portrék, illetve Degas és Gustave Doré rajzai, vázlatai szerepelnek.

A műkincsek értékét minimum három-négymillió euróra becsülte Jean-Pierre Osenat. Louis-Napóleon Bonapartét, I. Napóleon unokaöccsét 1848-ban választották meg a második francia köztársaság elnökévé. 1852-ben államcsíny nyomán visszaállította a császárságot és egészen 1870-ig uralkodott az úgynevezett második császárság korában.

Forbes szenvedélyes gyűjtő hírében áll, akinek nevéhez számos árverési rekord fűződik. 1985-ben 140 ezer euróért vásárolta meg a világ legdrágább borát, egy 1780-as Chateau Lafite-et, amelynek eredetiségét még ma is komoly kételyek övezik. 2004-ben eladta Fabergé-tojás-gyűjteményét Viktor Vekszelbergnek, Oroszország harmadik leggazdagabb emberének. A gyűjtemény értékét a Sotheby’s 90 millió dollárra becsülte, mivel Forbes el akarta árverezni. Nem hozták nyilvánosságra, mennyit fizetett az orosz milliárdos a világ legnagyobb ilyen gyűjteményéért.