Elárverezik azt a Rembrandt-festménypárt, amelyre két évszázada a feledés homálya borult – közölte a londoni Christie’s aukciósház.

MTI

“Büszkék lehetünk rá, hogy elmondhatjuk: mindkét portré ismét előkerült” – írta bejelentésben az aukciósház. Mint arról a sajtóközleményben beszámolnak, az 5-8 millió font (2-3,3 milliárd forint) értékűre becsült ovális portrékat két évszázada egy meg nem nevezett brit család birtokolja, azokat 1824 óta a nagyközönség nem láthatta, és a Rembrandt-szakirodalom sem ismeri.

Az idős párt ábrázoló festményeket annak idején ugyancsak a Christie’s-től vásárolták a jelenlegi tulajdonosok ősei 1824-ben, amikor azok utoljára szerepeltek a nyilvánosság előtt. A képeket a Christie’s egy becsüse fedezte fel az angol család műgyűjteményének rutinszerű értékbecslése során. A tulajdonosok kedvelték a festménypárt, bár nem tudta arról, hogy eredeti Rembrandt-művek.

Újbóli felfedezésük után az amszterdami Rijksmuseum művészettörténeti és anyagtechnikai szempontok alapján is megvizsgálta, s keddi közleményében bejelentette: alá tudják támasztani, hogy valóban Rembrandt alkotta a képeket.

A híres holland festő által szignált, 1635-re datált kisformátumú olajfestmények – melyekkel az aukciósház szerint “közelebbi, már-már intim betekintést lehet nyerni a festő munkásságába” – Rembrandt két rokonát, Jan Willemsz van der Pluymot és feleségét, Jaapgen Carelst ábrázolják.

A festménypárost június 10. és 14. között New Yorkban, június 21. és 24. között pedig Amszterdamban lehet megtekinteni, ezt követően visszaszállítják Londonba, ahol a Classic Week művészeti esemény keretein belül július első hetében lesznek láthatók. Az árverést július 6-án tartják.

Fotó: dutchnews.com