Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 9
 •  
  9
  Shares

Elárverezik idősebb Lucas Cranach (1472-1553) német festő egy nácik által elkobzott portréját, amelyet 2017-ben, csaknem nyolcvan év után jutattak vissza az egykori tulajdonosainak leszármazottaihoz.

MTI

Az I. János Frigyes szász választófejedelmet ábrázoló portrét április 19-én árverezik el New Yorkban. A festmény leütési árát 1-2 millió dollár (253-506 millió forint) közé becsülte az aukciósház. A kép annak idején a Hollandiában élő Fritz Gutmann hatalmas gyűjteményének része volt. Gutmann és felesége a theresienstadti és auschwitzi koncentrációs táborokban vesztették életüket, gyűjteményüket pedig elkobozta a náci hadvezetőség.

A háborút követően Gutmann fia, majd unokája évtizedeken át keresték a kollekció egyik ékkövének tekintett festményt. Az unoka, Simon Goodman – a család időközben megváltoztatta vezetéknevének írásmódját -, kiderítette, hogy a festmény rajta volt azon műalkotások listáján, amelyeket Adolf Hitler saját használatára szántak. “Ez volt az utolsó említés, amelyre sikerült rábukkanom” – idézte fel Goodman.

Tavaly év vége felé azonban a festmény akkori birtokosai, akiknek személyazonosságát a Christie’s nem hozta nyilvánosságra, felkeresték az aukciósházat, hogy kiderítsék valóban a Gutmann-gyűjtemény egy darabja van-e a birtokukban. A jelenleg Los Angelesben élő Goodman szerint a portré birtokosait az általa írt The Orpheus Clock című könyv vitte rá arra, hogy felvegyék a kapcsolatot az aukciósházzal, és visszadják a képet az örökösnek. Ebben a könyvben ugyanis részletesen leírja, miként eredt az elkobzott családi gyűjtemény nyomába.

A férfi néhány héttel ezelőtt láthatta végre a portrét New Yorkban, ahol úgy ölelte magához a festményt, mint egy rég elvesztett családtagot. “Olyasvalamit tarthattam a kezemben, amely sokat jelentett a nagyapámnak” – idézte fel a férfi a pillanatot. A 70 éves Goodman Londonban született néhány évvel azután, hogy az eredetileg Németországból származó, majd Hollandiába költözött nagyszüleit megölték. Az elkobzott családi gyűjteménynek eddig nagyjából a harmadát sikerült visszaszerezni, és Goodman tovább folytatja a keresést.


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 9
 •  
  9
  Shares