Elárvereztek egy 14. századi francia várat: civil örökségvédők közösségi finanszírozásból akarták megvenni a Délnyugat-Franciaországban található palueli várat, amelyért azonban végül egy luxemburgi befektető ajánlotta a legmagasabb, 940 ezer eurós (292 millió forint) árat.

MTI

Az impozáns középkori vár megóvásáért Fogadjunk örökbe egy kastélyt címmel gyűjtést indított a Dartagnans francia örökségmegóvó internetes oldal is, amelynek szeptember 21-ig 256 ezer eurót (80 millió forint) sikerült 3518 adományozó jóvoltából összegyűjtenie. A nemzeti örökség megóvására és a kulturális turizmus fejlesztésére létrehozott Dartagnans 50 eurós felajánlásokat kért, és 500 ezer euró összegyűjtése esetén kft-t hozott volna létre, amelynek tulajdonosai az adományozók lettek volna. A tornyokkal díszített vár egy brit állampolgár tulajdonában lévő, pénzügyi nehézségekkel küszködő, Monacóban bejegyzett cég birtokában volt. A hitelezők bocsátották áruba, akik szeptember végén az árverést szervezték.

Ezen egy helyi étteremtulajdonos, Étienne Cluzel lett a győztes. Cluzel 853 ezer eurót (266 millió forint) kínált a várért, szertefoszlatva ezzel a civilek reményeit. Mielőtt azonban lejárt volna a törvény által előírt 10 nap, még erre az árra is rálicitált 10 százalékkal a luxemburgi Eram Capital Advisors részvénytársaság. A luxemburgi cég tervei a várral egyelőre nem ismertek. A Périgord tájegységben, Saint-Vincent-le-Paluelben emelt vár, amelynek a legrégebbi részét még a 14. században építették, siralmas állapotban van. A kérdéses területen a történelmi műemlék, egy akol, egy nyolcszobás kúria, istállók, egy malom, egy galambdúc, egy garázs, egy tó, egy medence, valamint erdők és rétek találhatók – írta a Le Figaro című francia napilap.

A lakható rész – jelentős befektetési munkákat feltételezve – 375 négyzetméter. A vár története során négyszer égett le, legutóbb 1944-ben a német SS katonái gyújtották fel. A vár nevezetessége, hogy itt forgatták 1968-ban a Denys de La Patelliere rendezte Nicsak, ki tetovál című olasz-francia vígjátékot, a főszerepekben Louis de Funesszel és Jean Gabinnel. Louis de Funes jól menő műkereskedőt alakított, aki mindenáron meg akarja szerezni a Gabin alakította Legrain úr hátán lévő, Modigliani készítette tetoválást. A Dartagnans tervei szerint – egyéb juttatások mellett – minden vártulajdonos elkészíttethette volna magának a “Modigliani-tetoválást” is. 

Kép: The Telegraph