Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 2
 •  
  2
  Shares

Alkalmatlanságra és helytelen vezetői viselkedésre hivatkozva hétfőn elbocsátották az amerikai lemezakadémia első női elnökét, Deborah Dugant, aki megkérdőjelezte a Grammy-díjat odaítélő akadémia jelölési gyakorlatát és fellépett a zenei életben tapasztalt szexuális zaklatások és mérgező kultúra ellen.

MTI

A lemezakadémia igazgatótanácsának döntésében “két alapos és független vizsgálat” eredményére hivatkozott az elbocsátással kapcsolatban. Mint írták: igazolódott, hogy Dugan vezetői hibákat követett el és kudarcot vallott, ugyanakkor konkrét magyarázattal nem szolgáltak. Dugan január óta kényszerszabadságon volt az után, hogy a Grammy-díjátadó előtt a lemezakadémia egy régi alkalmazottja helytelen viselkedéssel vádolta meg. A lemezakadémia szerint ez a vád csak egy volt a sok közül, ami a későbbi vizsgálat során felmerült a volt elnökkel kapcsolatban.

Dugan kinevezése után erőteljes beavatkozást ígért a szerinte nőkkel szemben diszkriminatív, általa “fiúklubnak” nevezett lemezakadémián. Számos példát hozott fel a szervezet helytelen működésével kapcsolatban, és egy alkalommal szexuális zaklatással vádolta meg a lemezakadémia vezető jogászát, amiről bejelentést is tett az egyenlő bánásmód hatóságnál. Dugan hangsúlyozta, hogy a lemezakadémia említett vizsgálataiban sem a meghallgatása, sem az összeegyeztethetetlenséggel és szavazási szabálytalanságokkal kapcsolatos felvetései nem szerepeltek. Közleményében úgy fogalmazott: a lemezakadémia működését ismerve nincs meglepve a fejleményen. Utalt arra, hogy tovább küzd majd a szervezet korrupciója ellen, a Grammy-szavazási eljárás megreformálásáért és a diszkriminatív szervezet elszámoltathatóságáért.

Dugan csupán öt hónapig töltötte be a lemezakadémia vezetői posztját januári eltávolítása előtt. A lemezakadémia még az ő elnöksége alatt jelentette be, hogy 2025-ig meg akarja duplázni női tagjainak számát 2500 további női tag felvételével.

A szervezet nevében hétfőn az ügyvezető Harvey Mason Jr. bejelentette, hogy új elnököt keresnek Dugan helyére. Dugan ügyvédjei hétfőn úgy értékelték: a lemezakadémia lépése azt jelzi, hogy a szervezet nem hagy fel a nőgyűlölő, diszkriminatív, szexuális zaklatást, korrupciót és összeegyeztethetetlenséget eltűrő gyakorlatával.


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 2
 •  
  2
  Shares