Csák János, a kulturális és innovációs miniszter a Facebook-oldalán bejelentette: a jelenlegi főigazgató, Ókovács Szilveszter nyert a megismételt pályázaton, ő vezetheti a továbbiakban is a Magyar Állami Operaházat. 

061.hu

A Kulturális és Innovációs Minisztérium által felkért bírálóbizottság 2023. április 26-27-én hallgatta meg a jelölteket: a grémium tagja volt a Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének elnöke, Kiss-B. Attila, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, Kovács János karmester, Szakály György táncművész, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, a Wagner Társaság tagja, aki korábban a nemzeti kulturális örökség minisztere volt, Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár, Krucsainé Herter Anikó helyettes államtitkár, Gyimesi László zenész, a Művészeti Szakszervezetek Szövetségének elnöke, az Operaház dolgozóit pedig Fahidi Patrícia hegedűművész képviselte.

A bírálóbizottságnak az előadó-művészeti törvény alapján csupán a jelöltek alkalmasságát kellett vizsgálnia, és a többségi döntés – amelynek alapján több jelöltet is alkalmasnak találhattak – után csak javaslattételi joguk volt, a döntést a munkáltatónak, a miniszternek kellett meghozni az ülést követő 30 napon belül.

A meghallgatások után az Index azt írta több, egymástól független forrásból megerősített információi szerint három versenyzőt javasolt a bizottság az intézmény élére: Kesselyák Gergely karmestert (őt egyhangú szavazattal), Miklósa Erika operaénekest és Vadász Dániel kulturális menedzsert. Ekkor is hangsúlyozták, hogy a végső döntést Csák János kulturális és innovációs miniszter hozza meg 2023. május 27-ig. A 30 napos várakozás közepette Ókovács kijelentette, hogy nem tartja lefutottnak a meccset, valamint úgy nyilatkozott, neki nincs B- terve az Opera mellett. 

Ókovács Szilveszter 2011. augusztus 22-től irányítja az Operát – kezdetben kormánybiztosként, 2013-tól főigazgatóként – és a harmadik ciklusát kezdené az Operaház élén. Nevéhez fűződik az Erkel Színház újranyitása, az Eiffel Műhelyház ötlete, felépítése és megnyitása, valamint főigazgatása idején zajlott le az Andrássy úti Operaház nagyszabású felújítása. Ugyanakkor ő vitte véghez azt a szervezeti változást, amibe Győriványinak beletörött a bicskája, vagyis megszüntette a társulatot, és az énekeseket szerepekre szerződtette. Ennek megítélése megosztotta a művészeket, a konzervatívabb operarajongókat pedig az, hogy a kosztümös operajátszás mellett teret engedett a modernebb rendezéseknek is. 

A teátrum vezetőjével utoljára az általa újraálmodott Tosca kapcsán beszélgettünk!

Fotó: Horváth Péter Gyula