Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Az Amber Smith Modern című új lemeze olyan, mint egy  ihletett séta emlékkönyve egy képzeletbeli nagyvárosban. Ebbe a bizonyos albumba jórészt polaroid fotókat készített  Ponikló Imre. A képeket nem kellett fixiroldatba mártani, előhívni, hiszen a polariodoknak épp az a lényege, hogy azonnal megjelenítik az emlékeket.

PZL – Nullahategy

 

amber 3A Modern dalaiban felvillanó képek mélyen bennünk élnek, amit nem speciális eljárásokkalal hívhatunk elő, nem kell optika sem, a titokzatos technológiát úgy hívják: ihlet. A Modern a 2015-ös év hazai színterének valószínűleg legfontosabb produkciója lesz, az album főleg a nyolcvanas évek eleji dekadens new wave-re reflektál, beidézi az Ultravox Vienna című albumát, a Teardrop Explodes slágervilágát, úgy, hogy közben az egészben ott van a kelet-európai melankólia is.

A nagy kérdés az volt, hogy a 2013-ban kivált Ács Oszkár nélkül sikerül-e emelni a téten, sikerül-e túlszárnyalni az Introspective 2008-as sikerét. Az, hogy a Trousersbe távozó Kővári Zoltán nélkül is működik a zenekar, azt a 2012-es cím nélküli album bebizonyította, de Ács távozása drámaibb fejlemény volt a zenekar életében, hiszen szellemiségében, attitűdjében közelebb állt a világa Ponikló univerzumához, mint a garage hard-rockba beleszerelmesedett Kőváry zenés kényszerképzetei.

A The Day After szintitémájával  “nyílik ki” az album színtere, ügyesen építkező, számos témát egymásra rétegező dal. A Modernen található a zenekar talán legnagyobb slágere, a Roxy Musicot is megidéző Hold On To Your Love, és egyben a legizgalmasabb kísérlete is, a Batman vs. Joker.

Talán két instrumentális dal (Memories of TV, The Return) sok egy rövidnek mondható, tíz számos albumon, de ha úgy fogjuk fel, hogy afféle intrók az őket követő dalokhoz, akkor már nagyon is rendben vannak. Jó hogy vannak a lemezen keményebb kilengések is, mint amilyen a Barking Dog, vagy a Batman vs. Joker, mert így szélesebb tartományban lehet befogni a lemezt, nincs középre húzva. Ha nem Magyarországon élnénk, akkor a Hold On To Your Love, a Let Go, vagy éppen az Into The Blue simán felkerülne a rádiók slágerlistáira, de az is előfordulhat, hogy itthon is kikerülnek a Petőfi rádió gettójából.

Az Amber Smith polaroid képein nemcsak a nyolcvanas évek feljavított színeit láthatjuk, de szembesülhetünk azzal az eleganciával, ami soha nem állt jól a szűk zakós ifjú politikusoknak és üzletembereknek, mert az elegancia semmit nem ér, ha nem párosul kreativitással és intellektussal. Az Amber Smithnél nincs képzavar, minden a helyén van.

Amber Smith

Modern

Szerzői kiadás

10 szám 38 perc

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •