Szerda este 21:55-kor tűzi műsorára a Duna Televízió Vitézy László Békeidő című, 1979-ben forgatott játékfilmjét. A csatorna a műsorváltoztatással gyakorlatilag állást foglal foglal Vitézy mellett, a rendező ugyanis néhány napja plágiummal vádolta meg Hajdu Szabolcsot, mert ugyanazt a címet adta új filmjének, mint az ő 31 éve készült, a Kádár-korszak egyik emblematikus alkotásának tartott alkotását. A Balázs Béla-díjas filmrendező tiszteletlenségnek nevezte az újrahasznosítást és felszólította Hajdut, hogy változtassa meg filmje címét, míg Hajdu szerint a két Békeidő jól megfér egymás mellett. Vitézy Lászlót ma a Kossuth rádióban kérdezték, előtte a Pesti Srácoknak adott interjúban beszélt az ügyről.

061.hu

Vitézy László Hajdu Szabolcs rövidesen debütáló, azonos című filmjével kapcsolatban a Kossuth Rádió Napközben című műsorának szerdai adásában beszélt. Mint mondta, nem teljesen rosszhiszemű, de

“rendkívül megalázó és tiszteletlen az, amit Hajdu Szabolcs elkövetett ezzel a címválasztással”.

A Békeidő című filmet 1979-ben mutatták be. Arról szól, hogy egy termelőszövetkezet elnöke nem engedi elnéptelenedni faluját, ezért pedig még a párttal is szembeszáll. Sokan a Kádár-korszak emblematikus alkotásának tartják, annak idején megnyerte a 29. mannheimi filmfesztivál nagydíját is. Mint a rendező-forgatókönyvíró felidézte, “legelső és legemlékezetesebb filmsikere” volt a Békeidő, amely a kádárizmus derekán született a kádárizmus ellen.

Pap Ferenc operatőr és Vitézy László a XV. Magyar Játékfilmszemlén, jobbra mellettük Erdőss Pál (Forrás: MTI)

“Ennek ellenére bemutatták, mert olyan trükkökkel élt Nemeskürty tanár úr (Nemeskürty István, a Mafilm akkori vezetője) meg én, hogy nem lehetett elhallgattatni: ha betiltják, még nagyobb nyilvánosságot kaphatott volna”– emlékezett, hozzátéve: a Békeidő végül is eljutott másfél millió emberhez és reményt adott nekik arra, hogy szembe lehet szállni párthatározatokkal is. Vitézy László a Facebookon szerzett tudomást arról, hogy Békeidő címmel készült egy újabb film. Elmondta, Hajdu Szabolccsal sosem találkozott, most sem beszéltek, jogi lépéseket azonban nem tervez a fiatal rendező csütörtökön debütáló filmjének címválasztása miatt.

“Nekem nagy ünnep van ma: 1979-ben forgatott filmemet ma a Duna tévé 21.55-kor műsorára tűzi. Műsorváltozást jelentettek be, ez számomra eléggé nagy elégtétel és a közönség is láthatja, hogy egy ilyen régen forgatott film, ha jól van megcsinálva, egyáltalán nem porosodik és abszolút tiszta képet ad arról, hogy milyen volt a szocializmus”.

Hajdu Szabolcs az M1 Híradónak korábban azt mondta: Vitézy László posztjából értesült a problémáról. A filmet nem ismerte, most nézte meg. Ennek ellenére úgy érzi, nem lopás az, hogy ő is ezt a címet adta filmjének, mert a békeidő tág fogalomként értelmezhető és külföldön is léteznek ilyen címen nagyjátékfilmek. Szerinte a két hazai alkotás megfér egymás mellett.

Hajdu Szabolcs (Fotó:MTI/Koszticsák Szilárd)

Vitézy a Pesti Srácoknak adott, hétfőn megjelent interjúban azt mondta: 

“Ezeket a filmeket a többiekkel vérrel, verítékkel csináltunk, nagyon komoly küzdelmet folytattunk értük. Hogy megmutassuk a vidéki emberek szenvedését, hogy ne csak a második világháború szenvedéseiről lehessen forgatni. A magyar parasztokról nem igazán csináltak filmeket, volt néhány alkotás, de nagyon kevés. Ott volt Fábry Húsz órája, de nem folytatódhatna hosszan a felsorolás. Annak idején engem elneveztek gúnyosan TSZ-filmesnek. Úgy látom, most az aluljáró-filmesek ideje jöhet el. Nagyképűség, nemtörődömség és tiszteletlenség. Ezt érzem ebből.”

mondta a lapnak, megjegyezve, szerinte ez az ügy nem generációs harc, hanem a művészethez való liberális és konzervatív viszony szemben állása. Hajdu nyíltan és durván politizál, olyan színészekkel dolgozik, akik a legszélsőségesebb akcióktól sem riadnak vissza, ezért hiába véli úgy  a rendező, hogy megfér a két Békeidő egymás mellett, számára “ez üres szólam”.  Vitézy emlékeztetett arra, hogy Hajdu már a 2002-es parlamenti választások idején politizálni kezdett, amikor liberális társaival megzavarták Káel Csaba filmjének bemutatóját az Urániában. “Ezzel nemcsak rendező-társukat bántották élete egyik legfontosabb pillanatában, de nyíltan részt vettek a Fidesz elleni kampányban” – mondta a PS-nek.

Kiemelt fotó: Horváth Péter Gyula