A Ramones híres Gabba Gabba Hey csatakiáltása afféle elsőfokú egyenlet, amelyben az egyenlőség túloldalán a rock & roll szókép áll. Ez persze nem biztos, hogy így van. Ami biztos: a punk történetének egyik leghíresebb koncertje az 1977. december 31-én, a londoni Rainbow Theatre-ben megtartott Ramones hangverseny volt, két gitárra, ütősökre és egy Gabba Gabba Hey! –feliratú transzparensre. Ebből aztán 40 éve megszületett It’s Alive című album.

PZL – 061.hu

A Ramones lehet, hogy azért adott 50 perces koncerteket, mert annyi ideig bírták a Romane-ok a Perfecto bőrdzsekikben? Na jó, nem, az viszont biztos, hogy 1977. december 31-én, a londoni Rainbow Theatre-féle koncertjüket azért írta be mindenki képzeletbeli emlékkönyvébe, mert 1. lemez jelent meg az eseményről, 2. filmfelvétel őrzi a tényleg elképesztően energikus show minden pillanatát. Így könnyű – mondhatják azok, akik nincsenek oda a másfél perces menetekért, mégis tény: a Ramonesben nincs semmi sallang, csak riff, verse, refrén, szevasz… Na jó, előtte, van egy artikuláltatlan bekiabálás: One, Two, There, Four…Vagy egy Hey ho Lets Go… Oké, nem a dzseki átmelegedésével függ össze a műsor hossza, de az biztos: ha annyira egyszerű dalokat írsz, amit első hallás után még egy nyolcéves gyerek is eljátszik, akkor nagyon nem is tudod eltéveszteni az akkordmenetet.

De ha mégis elb*sznád, akkor is olyan kása a gitársound, hogy még a roadok se vennék észre. És ez is sántít, mert azért tegyük hozzá hogy kevesen érezték annyira hogy mitől üt egy punk sláger, mint éppen a Ramones… Mert ugyebár ezek a háromakkordos kis surf-rock csodák és felpörgetett rágógumi-rock stílusgyakorlatok, de mégis olyan ügyesen keverik a szezont a fazonnal, hogy aztán megszületett maga a klasszikus értelemben vett punk, mert ha a rock and roll országútján a punk 0 kilométerkövét mégis csak a Ramones bemutatkozó, 1976-os lemezénél kéne letennünk. 1976 és 1977 a punk két csúcs éve, ebben az időszakban született dalok (a bemutatkozó 1976-os album, és az 1977-es két lemez, a Leave Home és a Rocket to Russia) alkotják az It’sAlive törzsanyagát.

És pont 1977. december 31-én rögzítik a felvételt, ami után képzeletben, azaz 1978-ban már egy új korszak jön, az újhullám legalább ilyen izgalmas periódusa. Az album egy slágergyűjtemény, nem is lehet más, a Ramones csak slágereket játszik, itt van például a csodálatos Havana Affair, a a parádés Gimme Gimme Shock Treatment, a lenyűgöző Blitzkrieg Bop, vagy a nyitó felvétel, a Rockaway Beach…És hát itt a híres felkonf is…. „Hé! Mi vagyunk a Ramones, és ez a Rockaway Beach!” 50 perc gyorstüzelés, gyors eszméletvesztés, halál és gyors feltámadás.

Ramones
It’s Alive
Warner
50 perc 28 szám