John Cleese, a legendás Monty Python társulat tagja, a Waczak Szálló sorozat főszereplője és számos film sztárja szeptemberben életműdíjat kap az Európai Műsorsugárzók Szövetségétől (EBU) Berlinben.

MTI/061.hu

A nemzetközi szervezet azokat ismeri el a Rose d’Or (Arany Rózsa) életműdíjával, akik pályafutásuk alatt kiemelkedő teljesítményükkel emelik a televíziós szórakoztatás rangját. Az EBU közleményében hangsúlyozta, hogy “senki sem érdemelte ki annyira” ezt az elismerést, mint Cleese, aki 50 éve nevetteti meg a világot, írásai és nagyszerű alakításai a legjobb és legmulatságosabb tévés és filmes produkciókat fémjelzik. A mai napi sűrűn hivatkozott, ikonikussá vált alakítást nyújtott a Monty Python nagyjátékfilmjeiben és sorozatának jeleneteiben (például a Hülye Járások Minisztériuma című szkeccsben) valamint a “pitonoktól” független, Waczak Szálló (Fawlty Towers) című vígjátéksorozatban is,  amelyben a botcsinálta és kapzsi hoteltulajdonost játszotta. 

“Örülök, hogy bosszanthatom Terry Gilliamet, és igazán megtisztel a minden költségemet fedező berlini vakációs ajánlat”

– köszönte meg Cleese a díjat a Monty Python másik oszlopos tagjára utalva. Paddy O’Connell, a Rose d’Or díjátadó házigazdája megjegyezte, hogy Cleese íróként, színészként és előadóként kívülről-belülről ismeri a szórakoztatóipart. Fiatalon németül is megtanult és egy alkalommal azt nyilatkozta a Der Spiegelnek: szeretné, ha a német lenne az anyanyelve. A színész volt a társírója és egyik főszereplője A hal neve: Vanda című vígjátéknak, de a Harry Potter- és a James Bond-filmekben is láthatta a közönség.

Az 1961 óta megrendezett Rose d’Or fesztivál a legjelentősebb és legnagyobb presztízsű nemzetközi szórakoztató televíziós verseny, amely a műsorszerkesztők figyelmének középpontjában áll világszerte. Az EBU minden évben az előző év legjobb online, rádiós és televíziós műsorait díjazza. John Cleese az 55. alkalommal megrendezett díjátadón szeptember 13-án veheti át az életműdíjat.

Fotó: mirror.co.uk