Jean-Paul Belmondo kapja az egyik Arany Oroszlán-életműdíjat a héten zajló Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. A francia filmművészet és a nemzetközi filmvilág ikonja az idén ünnepelte 83. születésnapját.

061.hu

Jean-Paul Belmondót, a Kifulladásig, A profi vagy a Bolond Pierrot sztárját a francia filmes Újhullám indította el a világhír felé. Provokatív, csábító antihős alakításaival nagyon eltért a hollywoodi sztereotípiáktól, drámákban, kalandfilmekben és vígjátékokban is megmutatta tehetségét, rendkívül sokoldalú játéka tette általánosan népszerű filmsztárrá méltatta korábban a 83 éves színészt Alberto Barbera, a Velencei Filmfesztivál igazgatója.

Jean-Paul Belmondo 1933. április 9-én született a franciaországi Neuilly-sur-Seine városában, a híres szobrász, Paul Belmondo fiaként. A tanulás nem volt az erőssége, azonban a sportokban jeleskedett, tehetsége leginkább a bokszban és a futballban mutatkozott meg.

Az ötvenes évek végén kapta első fontos szerepét Jean-Luc Godard a1960-as Kifulladásig című filmjében, alakításával pedig nyomban a francia új hullám egyik fontos alakjává vált. A hatvanas években a korszak olyan jelentős rendezőivel dolgozott együtt, mint Claude Chabrol, François Truffaut vagy Alan Resnais.

Emlékezetes alakítást nyújtott Jean-Pierre Melville Léon Morin, a pap és Az áruló című alkotásaiban, 1965-ben pedig egy másik Godard-film, a Bolond Pierrot főszerepét is eljátszotta. Ezek után azonban a kommersz filmeknél kötött ki, a Riói kaland és az Egy kínai viszontagságai Kínában című akcióvígjátékok sztárja hamarosan a legnépszerűbb francia színész lett. Mindig ragaszkodott ahhoz, hogy kaszkadőr nélkül, személyesen hajtsa végre a legveszélyesebb akciókat is.

A hetvenes-nyolcvanas években tucatnyi tömegfilmben öregbítette hírnevét, láthattuk többek között A javíthatatlanban, a Szabadlábon Velencében című akcióvígjátékban vagy A profiban, majd a színház felé fordult, ahol jelentős sikereket aratott színpadi színészként is.

A kilencvenes években is sokat forgatott, 1992-ben az Idegen a házban című filmben, 1995-ben a Nyomorultakban is szerepelt. 2001-ben agyvérzést kapott, de hétéves kihagyás után ismét a kamerák elé állt, az Egy ember és kutyája című drámában szerepelt. 2011-ben a Cannes-i Filmfesztiválon életműdíjjal jutalmazták.

A fesztivál másik életműdíjasa  Jerzy Skolimowski lengyel rendező (Kés a vízben, Ölésre ítélve), akinek munkáit “szabad és innovatív, radikálisan rendhagyó és merész” filmekként jellemezte a fesztiváligazgató. Barbera szerint a 78 éves Skolimowski és a szintén lengyel származású Roman Polanski filmjei hozzájárultak a hatvanas években a lengyel filmművészet megújulásához. A Velencei Filmfesztivál szeptember 10-én zárul.