Mészáros Márta filmrendező életműdíjat vett át hétfő este Kolozsváron a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon, mielőtt levetítették az Aurora Borealis – Északi fény című filmjét.

MTI

Az ünnepélyes díjátadáson a rendező elmondta, úgy érzi, mintha hazatérne Romániába, hiszen a bukaresti Alexandru Sahia Filmstúdióban kezdte a dokumentumfilmes pályafutását. Mint elmagyarázta, moszkvai tanulmányai idején ismerkedett meg egy romániai magyar fiúval, akiért Bukarestbe költözött. Hozzátette: a fia is a román fővárosban született, ezért most is szívesen jött vissza Romániába, hogy bemutassa a legutóbbi filmjét. Tudor Giurgiu, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon elnöke a filmművészet élő legendájaként mutatta be Mészáros Mártát. Felidézte: még diákkorában látta Mészáros Márta első filmjeit a Bukaresti Film- és Színművészeti Akadémián, ahol sokat tanult a magyar filmművészeti iskoláról.

Mészáros Márta magyar rendező és forgatókönyv író. Kispesten született, később családja a Szovjetunióba került, ahol édesapja Mészáros László szobrászművész, a sztálinista terror áldozatául esett. Mészáros Márta a moszkvai Össz-szövetségi Filmművészeti Főiskolán 1956-ban kapott diplomát. 1956 és 1958 között a bukaresti Alexandru Sagia Stúdióban készített dokumentumfilmeket. Hazatérve egy évtizeden keresztül népszerű tudományos oktató – és dokumentumfilmek rendezője. Játékfilmesként 1968-ban mutatkozott be az Eltávozott nap  című munkájával. Pályafutásának első korszakában főként a nők döntéshelyzetei, a magatartásukban megnyilatkozó értékvonzódások és attitűdök foglalkoztatták, Holdudvar , Szép lányok ne sírjatok , Szabad lélegzet . A hetvenes évek filmjei: Örökbefogadás , Kilenc hónap , Ők ketten, Olyan mint otthon, Útközben, Anna – rangos díjakat nyertek nemzetközi fesztiválokon, ennek köszönhetően Mészáros Márta egyike lett a külföldön leginkább számon tartott filmalkotóinknak. A rendezőnő pályájának harmadik fő szakaszát a ’80-as évek jelentik, amidőn sorra születnek a Napló-trilógia darabjai: Napló gyermekeimnek, Napló szerelmeimnek, Napló apámnak, anyámnak. Ebben az időszakban készült még a Piroska és a farkas című mesefilm. A Magzat című filmjében visszatért a sajátos asszonyi életproblémák ábrázolásához. Legutóbbi filmje, az Aurora Borealis tavaly ősszel került a mozikba.

fotó: wikipedia