Négy túlélő elbeszélése alapján forgattak dokumentumfilmet a Kisfogházról Életreítéltek címmel, az alkotást szerdán mutatják be az Uránia Nemzeti Filmszínházban – hangzott el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

MTI

Nagy-Csere Áron, a filmet gyártó Nemzeti Örökség Intézetének történésze elmondta: becslése szerint húsz alatt lehet azoknak a mai is élő személyeknek a száma, akik egykor a Kisfogházban raboskodtak. Az épület az 56-os forradalmat követő megtorlás időszaka alatt vált hírhedté, ott őrizték és végezték ki mások mellett Nagy Imre miniszterelnököt és Maléter Pál honvédelmi minisztert is.

Minden szereplővel az otthonukban készítettek hosszas életút-interjúkat, míg ketten közülük a forgatás alatt ellátogattak a ma emlékhelyként működő helyszínre is – tette hozzá Nagy-Csere Áron. A film szereplői között van Wittner Mária 1956-os halálraítélt, volt parlamenti képviselő és Fónay Jenő, a Politikai Foglyok Országos Szövetségének (Pofosz) tiszteletbeli elnöke is.

Az Életreítéltek bemutatóján november 4-én Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke és Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke mond köszöntőt.