Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Elevenedés címmel online nyárváró fesztivált rendez a Bartók Béla Boulevard. Pályázz a fotóiddal, hallgass élő koncerteket, engedd gyermeked a mesék világába kalandozni, jógázz és lélegezz mélyeket, alkoss egyedül vagy együtt a családdal, készíts macis maszkot, és szerezz ismereteket a játékok világából! Május 21. és 31. között több mint 60 programon vehetnek részt az érdeklődők.

061.hu

Hagyd, hogy magukkal ragadjanak művészeink és elvezessenek a saját világukba úgy, hogy otthonról ki sem kell mozdulnod! Válogass kedvedre a programokból, és szórakozz a hozzád közel lévőkkel! Akik nem lehetnek veled, azokat értesítsd, oszd meg velük a programokat, hogy együtt élvezhessétek a Bartók Béla Boulevard online világának kínálatát.

A májusi Eleven programokkal évről-évre pezsgést hozott a szervező Kulturális Tizenegy Egyesület az utca forgatagába. A galériák, kávézók, gasztróhelyek, design üzletek és a kereskedők még aktívabban váltak a kultúra közvetítőivé. Ezt a hagyományt nem törte meg az egyesület a vírusveszély miatt sem, hiszen számukra a Bartók Béla Boulevard az „otthont” jelenti, törődni és vigyázni szeretnének vele, és nem lemondani róla a jelen járványügyi helyzetben sem. Így inkább a lehetetlennek tűnő és ismeretlen utat választotta a csapat: a fesztiválozást az online térben. Sikerült is „elköltöztetni” az Eleven Tavaszt a virtuális világba.

„Számomra a karanténidőszak, a kényszerű „bezártság” és az otthonlét új energiát és megújulást hozott. Hiányzott számomra a napi kihívás, a kreativitás, az együtt gondolkodás, az újszerű ötletek, és égtem a megvalósítás, a tenni és hatni akarás vágyától. Így született meg az #együttabartókért gondolata, valamint a HelloBBB projekt ötlete, és az Elevenedés eseménye, melyeket csapatban álmodtuk és valósítottuk meg” – mondta el Jáki Monika, a Bartók Béla Boulevard menedzsere, a szervező csapat egyik tagja.

Gasztró

Az Elevenedők, azaz az utca kiállítóhelyei, éttermei az új helyzethez alkalmazkodva izgalmas programokkal jelentkeznek, egy barista videójából megtudhatjuk majd, hogyan készítsünk otthon finoman gőzölgő kávékülönlegességet, és a tervek szerint saját konyhánkban állíthatunk össze a Bartók Béla Boulevard séfjeinek, szakácsainak „vezetésével” egyszerű ételeket, süteményeket a különböző csatornákra felkerülő videók segítségével. Az éttermek, mint az Arriba, a Kelet és a Hadik, a Tranzit a konyháik kulisszatitkaiba nyújtanak bepillantást, miközben már a fesztivál ideje alatt is várja teraszain a látogatókat.

Kortárs művészet

Izgalmas programnak ígérkezik a Bartók Béla Boulevard ötéves múltra visszatekintő kezdeményezésének idei kínálata: az 1 művész 1 porta keretében az utca vizuális kultúra területén dolgozó helyei, legyenek akár galériák, bemutatóterek, vagy designnal foglalkozó csoportok, kiválasztanak egy-egy olyan képző- vagy iparművészt, vizuális szakembert, akinek munkássága valamilyen módon kötődik a jelenleg nagyon aktuálissá vált fenntarthatóság kérdésköréhez, és szívesen készít online tartalmat azzal kapcsolatban, miként kapcsolódik munkássága, életvitele ehhez a fogalomhoz. Azt kérték a felkért művészektől, hogy a fesztivál idején helyezzenek el egy alkotást a partner üzlet kirakatába, illetve készítsenek videót egy kész vagy éppen készülő munkájukról

A Bartók Béla Boulevard egyúttal meghirdeti első nyilvános utcai fotópályázatát, amelynek keretében fotóban mondhatod el, te mit szeretsz a Bartók Béla Boulevardban. Örökítsd meg kedvenc udvarodat, rejtett kis zugodat, a nyüzsgő utcai életet egy fényképezőgéppel vagy telefonnal, és töltsd fel a kijelölt linkre. Pályázni május 21-től, az Elevenedés nyitó napjától június 10-ig lehet, ezután nyilvánossá tesszük a jelentkezők fotóit, és ha a tied tetszett a legjobban az embereknek, még jutalmat is nyerhetsz.

A Kredenc Műteremben továbbá online kiállítást rendeznek a tanfolyamukon részt vett “diákok” munkáiból, egyfajta fotóalbumot adva a látogatók kezébe.

Zene

Nem maradhatnak el a zenei programok sem: megtudhatjuk, milyen is egy igazi dj saját szettje, és online ad majd koncertet több zenekar egyenesen a „Bartókról”. A Guya Child lesz hallható május 23-án 18 órától, május 28-án 16 órától dj workshopot tartunk, majd 18 órától a Dynamic Material játszik nekünk. A GuyaChild egy élőzenekaros hip-hop/future blues band formáció rock, soul, trap elemekkel vegyítve. Szókimondó, társadalomkritikus szövegek jellemzik zenéjüket, melyek a felszínen lüktető flow-val süvítenek, de ha jobban beleássa magát az ember, akkor mély mondanivalóval és érdekes szóképekkel találkozik. A Dynamic Material egy magyar techno DJ és producer, aki szinte az összes a budapesti klubban játszotta már kedvenc szettjeit. A zene iránti szeretete, a számok írása felé fordult.

Május 29-én 18 órától a Popgressice, május 30-án 14 órától Vibee zenél, majd azt követően 15 órától az Iamyank teszi ezt. A pop, rock funk és a progresszív zene pajzán találkozása jellemzi leginkább a 2018-ban alakult ötösfogat, a Popgressice zenéjét, amely kompromisszumoktól mentes, beskatulyázhatatlan, miközben a modern hangzásvilágot klasszikus elemekkel vegyítik. A Vibee egy két keréken guruló soundsystem, ami azért született meg, hogy minél több helyszínre szállíthasson bulit.  

Színház

Nem maradhat ki a programkínálatból a színház sem, az Elevenedés iránt érdeklődők segítségére pedig a Collectivs Of Arts által megvalósuló online előadás siet az Arab éjszaka című darabbal egy különleges Bartók Béla úti helyszínről. A Collectives of Arts darabja a következő témára épít: „Helyszínnek válasszunk egy tetszőlegesen lerúgott lakótelepet lehetőleg teliholdkor. Adjunk hozzá egy gondnokot, ízesítsük két fiatal albérlő lánnyal (ha lehetőségeink engedik, az egyik legyen arab). Óvatosan helyezzünk bele egy hű szerelmes motoros lovagot” – áll az izgalmakat ígérő leírásban. Mellettük továbbá a TÁP Színház nyújt színházi programot, ahol Egger Géza színész, rendező nyújt bepillantást kalandjaiba.

Online városi séta

Virtuális városi séta is indul majd a BUM Bevásárló és Tematikus Utcák jóvoltából, hogy felfedezzük az utca hagyományait és titkait, például Kosztolányi Dezső és Karinthy Frigyes kedvenc helyeit, ezzel is pótolva a közös séták élményét május 29. és 31. között. Az idegenvezetők élő adásban, a helyszíneken kalauzolják végig az érdeklődőket okos készülékük segítségével egy zoom meeting keretében. Ezt otthonukból, kényelmesen tehetik meg. Nem kell más hozzá, csak egy olyan eszköz (telefon, tablet, laptop, pc), amin nézni tudják a “közvetítést”. Ráadásul chat formájában, vagy a séta végén szóban is feltehetik a kérdéseiket. Az esemény regisztrációhoz kötött.

Kreatív+játék

A programkavalkádban a gyermekekről sem feledkeztek meg. A Pagony gyermek-könyvesboltban május 30-án délelőtt Rutkai Bori tart online könyvbemutatót zenével és játékkal kiegészítve. De hogy a nagyobbakra is gondoljanak, online jógaórán nyújtóztathattuk ki magunkat, vagy éppen egy online tematikus beszélgetésen, felolvasáson, művészeti kérdéseket feszegető kötetlen társalgáson vehettünk részt. Eközben a KACS Műhely izgalmas kreatív, kézműves foglalkozásokra invitálja a családokat az online térben, hogy a kollázstechnikát mutassa meg a kisebbeknek és a nagyobbaknak egyaránt, a Kiss Áron Magyar Játék Társaság segítségével pedig macis maszkok készítését leshetjük el, illetve megtudhatjuk, milyen élet lakozik a kattintós passziánszokon túl.

A programról további részletek itt olvashatók: bartokbelaboulevard.hu, illetve az esemény Facebook oldalán.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •