Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 32
 •  
  32
  Shares

Az Oslóban született Rebekka Bakken közelebb van hozzánk, mint azt gondolnánk. A New Yorkban befutott, jazzben, de a popban is otthonosan mozgó énekesnő karrierje ugyanis különös kanyarokkal teli. Már Bécsben él, így aki világszínvonalú R&B-vel és blues-zal átitatott jazzre vágyik, annak elég szétnéznie a német nyelvterületen, tavasszal ugyanis végigturnézza Németországot, de sokszor lép fel a sógoroknál is. És erre ezúttal is jó oka van. Most például az, hogy megjelent a 2018-as év egyik legizgalmasabb blues-os, a világvégi hotelek bárzenéit idéző jazzy-pop albuma, a Things You Leave Behind.

PZL – 061.hu

Az 1970-ben született művésznő nemcsak azzal győzi meg hallgatóját, hogy simán hozza a három oktávot, és annyi érzelmet visz bele egy-egy dalba, hogy leszakadnak a falatnyi színpadok cseh csillárjai, hanem a kivételes intellektuális teljesítményével is. Az ösztönök és érzelmek mélyvilágába tett érzelmes utazásai, erőteljes kifejezőeszközöket megmutató slágerei kimondottan szerethetővé teszik a Things You Leave Behind-ot. A magányról, a női sorsról a lélek bonyolultságáról kevesen tudnak ennyire tiszta és tisztességes albumot megalkotni. Bakken a filozófiai és a közgazdász stúdiumokat cserélte fel az éneklésre, illetve ültette át a bölcseleti érdeklődését mélyen megélt számaiba. Aki nem hiszi, járjon utána: nemcsak kiválóan zongorázik, hegedül, de E.E. Cummings verseit is feldolgozta, és ugyanúgy erős hatást tett rá az északi népzene, mint a kortárs költészet.

Meglepő, ahogy a musicalek tartományából kiemeli a sokszor ironikus hangulatú dalokat, és tolja be a jazz struktúrákba, miközben az egész kap némi kocsmadalos Tom Waits-féle gellert. A Things You Leave Behind noir filmeket idéző borítóján a művésznő egy kocsiban ül a volán mögött, és valóban, nincs annál jobb, mint este, munkából hazafelé tartva a csúcsforgalomban meghallgatni ezt a kimondottan kellemes, és egyben felkavaróan érzéki és okos albumot, aminek a csúcspontja talán a nyitó Closer című szerzemény, de ott a Shelter, a Black Shades vagy Cyndi Lauper csacska románcának, a Time After Time-nak egy más szférába emelése. A lemez kilistázza azokat a dolgokat, amiket magunk mögött hagyunk, talán erre utal az album covere is, de egy biztos, a Things You Leave Behind keserédes hangulata sokáig velünk marad.

Rebekka Bakken
Things You Leave Behind
Sony
11 szám 48 perc

https://www.youtube.com/watch?v=HgqDqLcgNzI


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 32
 •  
  32
  Shares