Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 •  
 •  

David de Rueda a híres urbexes fotós összefogott a Nikonnal, hogy egy lenyűgöző képsorozatot készítsen Európa régmúlt emlékeiről. A 28 éves Poitiersben született fotós évek óta európai városok felfedezésével foglalkozik, de most élete talán legkomolyabb munkáját mutatta be a nagyközönségnek. 35000 kilométert tett meg Párizstól egészen a ciprusi Lárnakáig, miközben egyedi látásmódját képek formájába próbálta önteni.

HORPÁCZI DÁVID- Nullahategy

David összesen 44 napig volt úton azzal a céllal, hogy úgy fotózza le ezeket a helyszíneket, ahogy előtte még senki. Néhány különösen érdekes kép a sorozatból:

 • A szovjet Burán űrsikló két prototípusa, amelyeket most először fotóztak le együtt, a kazah sivatag legmélyén egy elhagyatott raktárcsarnokban, a semmi közepén
 • Csernobil és Pripjaty, a kísértetváros felderítése – képek a legmagasabb épületről, a pripjatyi kórház romjairól és az atomerőmű hűtőtornyának belsejéből
 • Egy Douglas DC-3 repülőgép rég elfeledett roncsa, háttérben az északi fénnyel, Izland déli partvidékén
 • Egy használaton kívüli radarállomás Olaszországban, a hegyekben, amely három órás túrával közelíthető meg, több mint fél méteres hóban gyalogolva

A számunkra talán legérdekesebb, hogy hosszú utazása alatt Budapesten is járt, méghozzá egy város melletti használaton kívüli erőműben(“Olyan érzés volt, mintha egy sci-fi filmben lennénk, és ezzel a képpel a saját világomat akartam megalkotni””) és egy elhagyatott vonattemetőben(“Úgy éreztem magam, mint egy gyerek, aki a valóságból kiszökve néhány óráig az acélszörnyetegek képzelt világában bolyonghat””)

David de Rueda (13)

A Nikon Project Spotlight kezdeményezése olyan fotósokra irányítja a figyelmet, akik valamilyen módon a fényképészet határait feszegetik. Olyan művészekre koncentrál, akik egyedülálló látásmódjukkal olyan fotókat akarnak megalkotni, amelyekhez hasonlók korábban még sosem készültek, támogatva őket álmaik fényképészeti projektjének valóra váltásában. David azért került a kiválasztottak közé, mert egyedülálló képességgel örökíti meg az elhagyatott épületek esztétikai szépségét. Titokzatos, hozzáférhetetlennek tartott helyekre jutott el, hogy lefényképezze és ezzel láthatóvá tegye azokat. A közelmúltban Amerika elnéptelenedett régiójába látogatott el, erős, hatásos képeken örökítve meg a szokatlan vidék titkos életét.
“„A Nikon lehetővé tette, hogy létrehozzam és befejezzem álmaim fényképészeti projektjét, amelynek csupán a képzeletem szabott határt” – meséli David de Rueda. „Lehetőséget adott arra, hogy bizonyítsak magamnak, és új szintre lépjek a városi felfedezés fényképészetében. Kezdettől fogva egyértelmű volt, hogy Európa közelmúltjának elhagyott helyeivel fogok foglalkozni. A témát adó helyszínek rejtett oldalának felfedezését egyfajta modern régészetnek tekintem, ami a fényképezés művésziségével kombinálva sokak képzeletét hivatott megragadni.”
David de Rueda David de Rueda 1987-ben született Poitiers-ben. A francia-német művészcsaládból származó fotós-rendező tizenéves kora óta foglalkozik városi felfedezéssel. Autodidakta fotós, akinek a képeit 2013 végén mutatták be a La Samaritaine-ben az LVMH által rendezett verseny keretében. 2014-ben jelent meg az első, „Urban Escape” (Városi menekülés) címet viselő filmje. Emellett olyan művészekkel működött együtt videoklipek készítésében, mint Kery James vagy Maître Gims.
Az útvonal:
 
Párizs – Milánó – Kijev – Pripjaty – Moszkva – Szentpétervár – Tallinn – Budapest – Szófia – Reykjavík – Kizilorda  – Lárnaka – Párizs
map
A felszerelés:
 • Nikon D810
 • AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED
 • AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G
 • AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II

 

David de Rueda (1)

David de Rueda (2)

David de Rueda (3)

David de Rueda (4)

David de Rueda (5)

David de Rueda (6)

David de Rueda (7)

David de Rueda (8)

David de Rueda (9)

David de Rueda (10)

David de Rueda (11)

David de Rueda (12)

David de Rueda (13)

David de Rueda (14)

David de Rueda (15)

David de Rueda (16)

David de Rueda (17)

David de Rueda (18)

David de Rueda (19)

David de Rueda (20)

 


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 •  
 •