Elhunyt Som Lajos, a magyar rockzene egyik meghatározó alakja, a Neoton, a Taurus és a Piramis tagja.  A legendás basszusgitáros hetven éves volt.

061.hu

Som Lajosnak kulcsszerepe volt a magyarországi hard-rockbmeghonosításában, a Taurus-szal 1972-ben professzionális módon szólaltatták meg a műfajt, de a zenekart a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat ellehetetlenítette, így aztán még évekig nem jutott szerephez az ún. kemény rock. 1975-ben csatlakozott a Som Lajos által verbuvált Piramishoz Révész Sándor, amivel megszületett a magyar rocktörténet egyik legsikeresebb formációja. Addig soha nem tapasztalt őrület és extázis volta  nézőtéren, és Révésznek köszönhetően a színpadon is.

Kell-e nekünk Piramis brigád? címmel az Ifjúsági Magazin hónapokon át közölt cikksorozatot, amelyben megpróbálta megmagyarázni az ún. Piramis-jelenséget. Mindebben kulcsszerepe volt a kiváló basszusgitáros és zenekarvezető Som Lajosnak. A Piramis 1983 elején oszlott fel egy máig nem tisztázott csempész-ügy után, de Som nem adta fel, 1985-ben életre hívta a glam-rockkal kísérletező Senator együttest. Ez volt Magyarország első, következetesen glam metál imázsú zenekara, talán ennek is tudható be, hogy igazán nagy sikereket nem értek el.

Viszont 1992 végén újra összeállt a Piramis, és öt telházas koncertet adott a Budapest Sportcsarnokban, ami visszaidézte a hetvenes évek végi aranykort. a magyar rocktörténet egyik legfontosabb időszakát. A Piramis aztán 2006-ban ismét visszatért, de Som már csak a koncert egy-egy pillanatában volt látható a színpadon. Élete utolsó periódusában már jórészt csak bulvárlapokban szerepelt a rossz egészségügyi állapotáról szóló beszámolókban, pedig nyilvánvaló: a magyar rockzene történetének egyik meghatározó, nagy korszakának volt formálója, alakítója.

Kép: Femina /MTI