Kilencvenkét éves korában szerdán meghalt Arthur Hiller kanadai filmrendező, az 1970-es év legnagyobb kasszasikere és minden idők egyik legromantikusabb filmje, a Love Story rendezője.

061.hu, MTI

Hiller csaknem hat évtizedes pályafutása alatt harmincnál is több mozifilmet forgatott, és számos műfajban kipróbálta magát 1957 és 2006  között. 1993 és 1997 között az Oscar-díj odaítéléséről is döntő amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia elnöke volt, 1989 és 1993 között az amerikai rendezők céhét is vezette. Leghíresebb filmje, az 1970-ben bemutatott Love Story az álomgyár egyik legnagyobb kasszasikere lett: annak idején több mint 100 millió dollár értékben váltottak jegyet csak az Egyesült Államokban, és hét Oscarra jelölték. A legjobb film és a legjobb rendezés mezőnyében is versengő mozi végül csak a legjobb eredeti filmzenéért járó trófeát nyerte el. 

A rendező 1991-ben elárulta, hogy a film kis híján el sem készült. A szorult anyagi helyzetben lévő Paramount ugyanis le akarta fújni a forgatást, amely végül csak azzal a feltétellel folytatódhatott, hogy Hiller megesküdött, kétmillió dollár alatt tartja a költségeket. Filmjeit egyébként tizenötször jelölték Oscar-díjra, ebből két trófeát sikerült megszerezni. Paddy Chayefsky amerikai dráma- és forgatókönyvíróval közös munkája volt a Szerelmi partraszállás (1964) James Garner és Julie Andrews főszereplésével, valamint A kórház (1971) című szatíra George C. Scott-tal a címszerepben.

Neil Simon amerikai drámaíróval és forgatókönyvíróval közösen készítették a Vidékiek New Yorkban (1970) című mozit Jack Lemmonnal a főszerepben, valamint a Hotel Plaza (1971) című komédiát Walter Matthauval. Leghíresebb filmjei közé tartozik A Sivatagi Róka hadjárata, a La Mancha lovagja, az Apósok akcióban, a Szerző! Szerző!, a Vaklárma és az Idegroncs-derbi. Az 1950-es évek közepe és az 1960-as évek eleje között több televíziós sorozaton is dolgozott.

Arthur Hiller 1923. november 22-én született a kanadai Alberta tartomány székhelyén, Edmontonban. Szülei Lengyelországból érkeztek Kanadába. A második világháború idején a légierőnél teljesített szolgálatot, majd pszichológiát és jogot tanult, végül Los Angelesbe költözött, hogy televíziós sorozatokat rendezzen.  Felesége, Gwen Pechet, akivel 68 évig éltek boldog házasságban, idén júniusban halt meg. Két közös gyermekük született.

Fotó: Ron Galella, Getty Images