Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 3.2K
 •  
  3.2K
  Shares

Megrendülve tudatjuk, hogy Benkő Laci, az Omega együttes alapítója, hosszas betegség után elhunyt – közölte Facebook-oldalán a zenekar. A billentyűs 77 éves volt.

061.hu

“A magyar rockzene meghatározó alakját rajongók és tisztelők milliói gyászolják itthon és külföldön egyaránt. Hiábavalók a szavak, fájó a csend, döbbenten idézzük fel életművét, zenéjét, szeretetteljes mosolyát. Benkő Laci örökre velünk marad”

– írják.

Benkő László középiskolás korában kezdett zenélni, rövid ideig tagja volt a Benkó Dixieland Bandnek, majd a Próféta együttesben játszott, amely az Omega egyik elődjének tekinthető. Az Omega fennállását 1962. szeptember 23-ától számítják. Az együttes első évtizedében Benkő szerepköre többször változott: kezdetben zongorán játszott, majd orgonán.

A kezdeti években, amikor nyugati slágereket dolgoztak fel, még sokszor énekelt, később az Omega saját szerzeményű dalai közül a Rózsafák és a Vasárnap című számokat. Presser Gábor távozása óta kizárólag billentyűs hangszereken játszott, beleértve a szintetizátort, amit 1973-ban az Omega használt először Magyarországon. Az Omega 6 – Nem tudom a neved nagylemez és az 1976-tól 1979-ig tartó space-rock korszak hangzásának meghatározó elemét jelentették a kidolgozott szintetizátorszólók. Az Omega jelenlegi tagjai közül ő alkotott és játszott legtöbbet önállóan, illetve más produkciókban.

1980-ban mutatták be a Planetáriumban az Űroperát, aminek a zenéjét írta, 1982-ben pedig megjelent első szólóalbuma, a Benkő-Lexikon. 2002-ben alapította meg az instrumentális szintetizátorzenét játszó B-Project együttest, de rendszeres vendégszereplője volt a Bulldózer együttes koncertjeinek is. 2009-től a szombathelyi Weöres Sándor Színház zenei vezetője volt. 2013-tól rendszeresen fellépett a Megapolis tribute együttessel, amivel kizárólag az Omega együttes dalait játsszák. Még ebben az évben megkapta a Kossuth-díjat.

2017-ben májrákkal diagnosztizálták, a kitartó küzdelem közben sem hagyta abba a koncertezést.


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 3.2K
 •  
  3.2K
  Shares