Hatvanhat éves korában meghalt Garry Shandling amerikai színész, komikus, akit legutóbb az Amerika Kapitány: A tél katonája és Vasember 2 című mozifilmekben láthatott a magyar közönség.

MTI

Shandling szóvivője elmondta, hogy a halál beálltát megállapító orvosok szerint a színésszel szívroham végzett csütörtökön. A komikusnak korábban nem voltak szívproblémái – írta a BBC News. A színész arról vált híressé, hogy “ledöntve a negyedik falat”, közvetlenül a közönséghez beszélt az Emmy-díjas It’s Garry Shandling’s Show című televíziós sorozatában, amely 1986 és 1990 között futott. Ő volt a házigazdája a The Larry Sanders Show (1992-1998) című televíziós szériának is, amely ugyancsak elnyerte a kritikusok elismerését. Egyedülálló stílusával olyan sikeres műsorokra volt hatással, mint A stúdió és a Félig üres című sorozatok.
 
Shandling 1949-ben született Chicagóban, és sitcomok egy-egy epizódjának írójaként kezdte pályáját Hollywoodban.
Gyakran kérték fel különböző díjátadók, egyebek közt a Grammy- és az Emmy-ceremóniák házigazdájának. A magyar közönség többek között az Amerika Kapitány: A tél katonája, a Vasember 2, a Házasság a négyzeten, a Zoolander, a trendkívüli, a Félrelépősdi, A nőfaló ufó és a Zűrzavar című filmekben láthatta. Shandling gyakran kölcsönözte hangját különböző animációs karaktereknek, így a Dr. Dolittle és a Túl a sövényen egy-egy szereplője is az ő hangján szólalt meg. “Viszlát Gary Shandling, köszönöm neked a kedvességed, a nagylelkűséged és hogy annyiszor megnevettettél” – írta kollégája halálának hírére reagálva Amy Schumer komikus.     “Nyugodjon békében a nagy Garry Shandling, aki kétség kívül nemzedéke egyik legnagyobb hatású komikusa volt” – méltatta az elhunytat Ricky Gervais színész, komikus.