Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Louise Fletcher Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas színésznő pénteken. Ő játszotta az 1975-ös Száll a kakukk fészkére című filmben Mildred Ratched nővért, Hollywood egyik leggonoszabb karakterét.

061.hu

A színésznő halálhírét családja jelentette be. A pontos okát nem árulták el, azonban kiemelték: a színésznő álmában halt meg abban a franciaországi házban, amelyet egy 300 éves parasztházból épített át. Erre az ingatlanra nagyon büszke volt a színésznő.

Az 1975-ös Száll a kakukk fészkére című filmben nyújtott alakításáért Louise Fletcher elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat, karaktere pedig Hollywood egyik legemlékezetesebb gonoszaként maradt meg a filmtörténelemben. Ratched nővér megformálásáért legjobb női főszereplőként BAFTA-díjjal és ugyanebben a kategóriában Golden Globe-díjjal is megjutalmazták. Audrey Hepburn és Liza Minnelli után ő volt a harmadik színésznő, aki ugyanazzal a szereppel mindhárom filmes díjat megszerezte.

Fletcher több mint 60 éven át színészkedett, fiatalon csöppent bele a filmiparba. Többek között feltűnt a Star Trekben, az Ördögűző 2-ben, a Kisváros rejtélyekben és a Szégyentelenekben is.